Copii, tineri şi vârstnici au făcut coadă pentru a arunca un ochi în telescoape şi lunete.
Observatorul astronomic din Timişoara a fost luat cu asalt de zeci de persoane dornice să vadă eclipsa parţială de soare cu instrumente profesioniste.
Copii, tineri şi vârstnici au făcut coadă pentru a arunca un ochi în telescoape şi lunete. Unii şi-au adus ochelarii speciali pe care i-au păstrat din 1999, când a fost eclipsă totală, alţii au venit cu măşti de sudură.
Timişorenii au împânzit curtea observatorului. Cei mai norocoşi au ajuns în clădire şi pe terasa ei, acolo unde au fost instalate cele mai multe instrumente.
Numărul mare de vizitatori i-a mirat şi pe cercetători. Ca de fiecare dată când sunt organizate porţi deschise cu telescoape şi lunete, au contribuit şi astronomii amatori din Timişoara.
Liviu Stoian (astronom amator): Ai o mărire, vezi detalii pe care cu ochiul liber nu le vezi. Azi se vedea o pată solară, prin instrument se vede pata solară. Momentan e acoperită de lună.
La Timişoara eclipsa a început la 10 şi 40 de minute. Faza maximă s-a înregistrat la 11.50, iar soarele a fost acoperit în proporţie de 52 la sută.
Ladislau Farkas (cercetător Observatorul Astronomic Timişoara): Ea a fost o eclipsa totală dar doar în partea de nord a Atlanticului, până la Oceanul Arctic, deasupra insulelor Feroe si Svarlbald iar în vestul Europei, nordul Africii și nordul Asiei a fost o eclipsă parțială.
Potrivit cercetătorilor, următoarea eclipsă parţială de soare vizibilă din Timişoara va avea loc în 2027. Pentru o eclipsă totală, însă, timişorenii vor trebui să mai aştepte până în 2081.
Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).