loader
Foto

Cum ne-am petrecut eclipsa de soare. La Timișoara

Copii, tineri şi vârstnici au făcut coadă pentru a arunca un ochi în telescoape şi lunete.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Observatorul astronomic din Timişoara a fost luat cu asalt de zeci de persoane dornice să vadă eclipsa parţială de soare cu instrumente profesioniste.

Copii, tineri şi vârstnici au făcut coadă pentru a arunca un ochi în telescoape şi lunete. Unii şi-au adus ochelarii speciali pe care i-au păstrat din 1999, când a fost eclipsă totală, alţii au venit cu măşti de sudură.

Timişorenii au împânzit curtea observatorului. Cei mai norocoşi au ajuns în clădire şi pe terasa ei, acolo unde au fost instalate cele mai multe instrumente.

Numărul mare de vizitatori i-a mirat şi pe cercetători. Ca de fiecare dată când sunt organizate porţi deschise cu telescoape şi lunete, au contribuit şi astronomii amatori din Timişoara.

Liviu Stoian (astronom amator): Ai o mărire, vezi detalii pe care cu ochiul liber nu le vezi. Azi se vedea o pată solară, prin instrument se vede pata solară. Momentan e acoperită de lună.

La Timişoara eclipsa a început la 10 şi 40 de minute. Faza maximă s-a înregistrat la 11.50, iar soarele a fost acoperit în proporţie de 52 la sută.

Ladislau Farkas (cercetător Observatorul Astronomic Timişoara): Ea a fost o eclipsa totală dar doar în partea de nord a Atlanticului, până la Oceanul Arctic, deasupra insulelor Feroe si Svarlbald iar în vestul Europei, nordul Africii și nordul Asiei a fost o eclipsă parțială.

Potrivit cercetătorilor, următoarea eclipsă parţială de soare vizibilă din Timişoara va avea loc în 2027. Pentru o eclipsă totală, însă, timişorenii vor trebui să mai aştepte până în 2081.

Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

22:00 Prim plan obiectiv (R)

prima parte (Reluare)

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara