loader
Foto

“Drumuri aproape”…foarte, foarte aproape. Prin Timişoara

“Oraşul rozelor”, “Oraşul parcurilor”, “Mica Vienă” sau locul unde a izbucnit Revoluţia. Timişoara, cu vechi şi nou, cu bune şi cu rele, e un amalgam fascinant, pe care merită să-l cunoşti, fie în calitate de turist, fie în cea de locuitor al urbei.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Iar pentru o călătorie ca la carte e musai să ai un ghid. Aşadar, la pas prin Timişoara, alături de Alexandra, fata cu umbrelă roşie.

Ca un ghid profesionist ce se găseşte, Alexandra a pregătit un traseu care ne va purta prin cele mai importante şi cunoscute locuri din Timişoara, un traseu ce lesne poate fi parcurs pe jos şi care nu necesită foarte mult timp. Noi l-am parcurs în doua episoade, n-am putut reduce la doar 27 de minute o asemenea călătorie.

Nu întâmplător călătoria noastră pe “Drumuri aproape”, la pas prin Timişoara, începe în Piaţa Maria, locul unde s-a aprins scânteia Revoluţiei în Decembrie ’89. Dar Piaţa Maria e şi locul unde se găseşte statuia din marmură de Carrara a Fecioarei Maria, ridicată acolo în memoria capilor răscoalei ţărăneşti din 1514, condusă de Gheorghe Doja. Doi paşi mai încolo ne plimbăm pe una dintre cele mai frumoase străzi din Timişoara, cu clădiri numai una şi una, toate construite în stilul Secession de la începutul secolului trecut.

Imaginea: Iuliu Theer, Montajul: Ilie Mandravel, Călătorul: Diana Bogea

Lăsăm în urmă Piaţa Plevnei şi traversăm podul peste Bega, pentru a ajunge în centrul urbei, în Piaţa Victoriei, străjuită într-un capăt de Operă şi în celălalt de Catedrala Mitropolitană, ctitorie a Regelui Mihai I. Pe vremuri locul acesta arăta cu totul altfel, trecea şi trenul pe aici, catedrala a apărut mult mai târziu, chiar înainte de al Doilea Război Mondial, în schimb se ridicau semeţe zidurile vechii cetăţi a Timişoarei.

Odată cu demolarea acestora, s-a schimbat şi faţa locului, şi aşa au apărut rând pe rând palatele de pe cele două laterale ale pieţei. Nici Opera nu a arătat aşa mereu, suferind de-a lungul timpului transformări radicale. Dar cel mai important lucru care trebuie ştiut despre această clădire este acela că aici sunt adăpostite nu mai puţin de patru instituţii de cultură, trei teatre (român, maghiar, german) şi Opera.

Deocamdată final de capitol şi stop cadru. Dar plimbarea alături de fata cu umbrela roşie, la pas prin Timişoara, continuă. În episodul viitor.

Emisiunea “Drumuri aproape” va fi difuzată pe TVR Timişoara – duminică, 27.10, ora 20:30 iar pe TVR 3 – miercuri, 30.10, ora 21:30.

3:30 Minorități (R)

(Reluare)

4:00 Descoperă vestul

 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara