Primul punct pe harta acestei călătorii este Sânicolau Mare, cel mai vestic oraş al României, dar şi localitatea fără şomeri, cum a fost supranumită ani de-a rândul. Ceea ce se ştie mai puţin este faptul că acesta este şi locul de baştină al celebrului compozitor Bela Bartok, motiv pentru care în oraş există şi un muzeu ce-i este dedicat.
Muzeul este găzduit într-o aripă a castelului Nako, cea mai frumoasă clădire din Sânicolau, reşedinţa de altădată a familiei Nako, una dintre familiile nobiliare cele mai bogate ale Banatului din alte vremuri.
Şi tot la Sanicolau s-a descoperit, cu ani în urmă, din întâmplare, un tezaur cu 23 de piese din aur, găzduit în prezent de Muzeul de Istorie a Artei din Viena.
Cea de-a a doua zi am început-o la Cenad, la graniţa cu Ungaria. Împreună cu Duşan Baiski, jurnalistul timişorean născut acolo, am văzut Ungaria pe celălalt mal al Mureşului, la o aruncătură de băţ, şi am vizitat biserica ce poartă hramul Sfântului Gerhardt, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai catolicismului, care, înainte de a fi sanctificat, a fost primul episcop al Cenadului.
Câţiva kilometri mai încolo se găseşte un alt aşezământ de cult, unul ortodox de data asta, anume Mănăstirea Morisena, construită pe vatra vechii mănăstiri a Cenadului.
Punctul final al călătoriei ţinteşte, evident, tot vestul, anume Beba Veche şi mai precis Triplex Confinium, adică exact locul unde se întâlnesc trei ţări: Serbia, Ungaria şi România.
Emisiunea “Drumuri aproape” este difuzată pe TVR Timişoara duminică 17.11 la ora 20:30 (cu reluare luni 18.11 la ora 11.30) iar pe TVR 3 miercuri 19.11 la ora 21:30 (cu reluare joi 20.11 la ora 5.30 și duminică 24.11 la ora 8.00).