loader
Foto

"Drumuri aproape" la cel mai vestic punct al României: Triplex Confinium

Dacă faci un drum pe aproape pe traseul Sânicolau Mare– Cenad– Beba Veche poți să te trezești cu un picior în România și altul în Ungaria. Ori în Serbia. Sau... în toate trei.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Primul punct pe harta acestei călătorii este Sânicolau Mare, cel mai vestic oraş al României, dar şi localitatea fără şomeri, cum a fost supranumită ani de-a rândul. Ceea ce se ştie mai puţin este faptul că acesta este şi locul de baştină al celebrului compozitor Bela Bartok, motiv pentru care în oraş există şi un muzeu ce-i este dedicat.

Muzeul este găzduit într-o aripă a castelului Nako, cea mai frumoasă clădire din Sânicolau, reşedinţa de altădată a familiei Nako, una dintre familiile nobiliare cele mai bogate ale Banatului din alte vremuri.

Şi tot la Sanicolau s-a descoperit, cu ani în urmă, din întâmplare, un tezaur cu 23 de piese din aur, găzduit în prezent de Muzeul de Istorie a Artei din Viena.

Cea de-a a doua zi am început-o la Cenad, la graniţa cu Ungaria. Împreună cu Duşan Baiski, jurnalistul timişorean născut acolo, am văzut Ungaria pe celălalt mal al Mureşului, la o aruncătură de băţ, şi am vizitat biserica ce poartă hramul Sfântului Gerhardt, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai catolicismului, care, înainte de a fi sanctificat, a fost primul episcop al Cenadului.

Câţiva kilometri mai încolo se găseşte un alt aşezământ de cult, unul ortodox de data asta, anume Mănăstirea Morisena, construită pe vatra vechii mănăstiri a Cenadului.

Punctul final al călătoriei ţinteşte, evident, tot vestul, anume Beba Veche şi mai precis Triplex Confinium, adică exact locul unde se întâlnesc trei ţări: Serbia, Ungaria şi România.

Emisiunea “Drumuri aproape” este difuzată pe TVR Timişoara  duminică 17.11 la ora 20:30 (cu reluare luni 18.11 la ora 11.30) iar pe TVR 3 miercuri 19.11 la ora 21:30 (cu reluare joi 20.11 la ora 5.30 și duminică 24.11 la ora 8.00).

 

7:30 În prelungiri (R)

(Reluare)

9:00 Cult@art (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara