Pentru oamenii care îşi duc traiul la ţară, o zi petrecută în mijlocul naturii, cu aer curat, ciripit de păsărele şi zumzet de gaze, nu reprezintă ceva ieşit din comun.
Iar mulsul vacilor, hrănirea orătăniilor din poiată ori strânsul fânului sunt activităţi pe care le-ar putea face cu ochii închişi, căci fac asta dintotdeauna, necondiţionat, la fel cum făceau şi înaintaşii lor.
Ei, dar pentru un om crescut la asfalt, toate acestea echivalează cu o vacanţă all inclusive, încununată de plimbarea cu căruţa şi de deliciile din bucătărie.
Aşa a apărut ideea “”Micului dejun la Margina”, proiectul derulat de o mână de oameni inimoşi care au înţeles că un infocentru turistic de comună poate însemna mai mult decât o clădire frumoasă, dar cu porţile ferecate.
Aşa că iată-ne în comuna Margina, judeţul Timiş, unde am venit cu noaptea-n cap, ca să nu ratăm nicio activitate din gospodăria doamnei Emilia, de la Coşteiu de Sus.
Nu e decât ceasul amiezii şi încă mai avem atâtea de făcut şi de văzut, spune Damaris, ghidul nostru. Avem în plan să facem o primă oprire la Sinteşti, aşezare la fel de veche precum suratele ei, datată tot prin secolul al XIV-lea. Cum, tot din vechime provine şi tradiţia creşterii albinelor, într-un loc ce reprezintă şi pentru ele paradisul, căci au aici, aproape, tot ce le trebuie ca să producă miere de cea mai bună calitate.
Aşa încât stupina domnului Ionaş, un pasionat de apicultură, e pe lista noastră. Vizita la stupi nu se lasă cu înţepături de albine, ci cu degustare de miere şi de faguri zemoşi, în plus, gazda noastră are tolba plină de informaţii despre ocupaţia sa de zi cu zi.
Dar vine vremea să ne luăm rămas bun şi să ne continuăm traseul, alte gazde şi alte poveşti ne aşteaptă în altă parte, anume la Muzeul Satului din Sinteşti, acolo unde facem cunoştinţă cu domnul şi cu doamna Mert, oamenii ce şi-au dedicat toată energia acestui loc, înţesat de atâtea obiecte de preţ, adunate cu trudă într-o viaţă de om şi expuse cu mândrie în vechea clădire a primăriei de la 1910, ea însăşi piesă de muzeu.
Am mai fi stat la o vorbă cu gazdele noastre, e fascinantă aplecarea oamenilor de aici către tot ceea ce înseamnă tradiţie, vechi, autentic, şi mai ales ţi-e drag, călător fiind, să vezi că vor să împărtăşească toate acestea cu tine. Poate şi de aceea e atât de frumos locul ăsta, căci străluceşte prin oamenii săi. Sigur, nu poţi să nu pui la socoteală şi cadrul natural minunat, de care ne bucurăm şi noi deîndată ce am ieşit din sat, în trapul nostru către Zorani, următoarea oprire.
Acolo, Alin se află deja la treabă, aplecat asupra roţii de olărit, pe care o struneşte cu sigurantă şi îndemânare, deşi, spune Damaris, e încă la început. Avem parte, la rându-ne, de o veritabilă lecţie de modelat lutul.
Apoi, îmbarcaţi din nou în căruţa care a constituit ea însăşi o atracţie turistică, ne întoarcem la Margina, trecând din nou pe deasupra autostrăzii, pe un alt pod care face legătura între sate. La marginea localităţii avem scurt răgaz să admirăm una din numeroasele vechi biserici de lemn cu care se mândreşte Ţara Făgetului.
Dar schimbăm deîndată liniştea ce înconjura sfântul lăcaş de cult… cu sunet de clopoţei şi larmă de stână. Bărbaţii din familia Fântână, oieri din tată-n fiu, se găsesc deja la treabă, e ceasul la care trebuie mulse oile şi operaţiunea asta nu se face cât ai bate din palme.
La final de zi, e greu să rezişti tentaţiei de a te aşeza la masă, o masă încărcată cu atâtea şi atâtea bunătăţi, căci gazdele mele, obişnuite cu zeci de oaspeţi, ştiu că după o zi plină, aşa cum e o zi petrecută la Margina, mesenii au poftă de mâncare, nu glumă! Aşa încât nici nu ştim cu ce să începem, căci tocana şi mămăliga aburindă fac concurenţă serioasă brânzei proaspete şi plăcintelor, iar apariţia balmoşului încununează acest ospăţ de-a dreptul împărătesc. Şi o zi de care ne vom aduce aminte mereu.
Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR Timișoara, sâmbătă 16.06.2018, de la ora 17.00 (cu reluare duminica 17.06.2018, de la ora 11.30) iar pe TVR 3 duminică 17.06.2018, de la ora 8.00 (cu reluare luni 18.06.2018, de la ora 0.30).
Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.
De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.
Realizator: Diana Bogea, Imagine: Iuliu Theer, Montaj: Ilie Mandravel