loader
Foto

"Drumuri Aproape" la peștera Românești

Săptămâna asta călătorim pe „Drumuri aproape” la Româneşti. O călătorie scrisă cu note muzicale şi cu amintiri, un drum măsurat în kilometri şi în timp, pe firul istoriei de 30 de ani de concerte în Peştera Româneşti.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Episodul este unul atipic, pentru că prezintă, în paralel, două călătorii.

Una are loc chiar în ziua concertului cu numărul 30 din peşteră, într-un Româneşti populat cu turişti şi cu vânzători ambulanţi, cu ziarişti şi cu muzicieni. Locul se animă astfel odată-n an, într-o anume zi de octombrie, când peştera de sus, din deal, altminteri un loc solitar, se transformă într-o veritabilă sală de concerte.

Acolo au performat, de-a lungul timpului, mari instrumentişti, celebri dirijori şi renumite orchestre de muzică clasică, de la Filarmonica Banatul până la Orchestra Regală a Danemarcei.

O a doua căăatorie, care se împleteşte cu prima, are loc într-o zi obişnuită, în timpul săptămânii, într-un Româneşti unde oamenii îşi văd de treburi, spre o peşteră unde singurii spectatori sunt liliecii rezidenţi.

Ghidul este un om al locului, pasionat de speologie şi fotografie, cel care a imortalizat în imagine primul concert de la Româneşti, acum 30 de ani, şi care de atunci a fost nelipsit de la eveniment.

Pe parcursul emisiunii ne întâlnim cu Constantin Lupu – fondator Speotimiş, Vajda Karol – fotograf, Ioan Gârboni – director Filarmonica Banatul, Peter Oschanitzky - dirijor

Emisiunea “Drumuri aproape" se difuzează pe TVR Timișoara duminică, 23.11.2014 la ora 20:30, iar pe TVR3 - duminică 30.11.2014 la ora 18:00.

 

4:00 Descoperă vestul

6:30 Circumeuropa (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara