loader
Foto

Galerie foto

"Drumuri aproape" la slovacii din Nădlac, de Crăciun

În vestul țării, bunăoară, trăiește cea mai mare comunitate de slovaci, care-și păstrează de secole, nealterate, credința și obiceiurile. Acestea ies la iveală mai cu seamă în perioada sărbătorilor.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

UPDATE: Ediția de vineri, 27 decembrie, este disponibilă online pe TVR+

Acesta este motivul pentru care călătoresc, în Ajun de Crăciun, pe “Drumuri aproape” la Nădlac, în județul Arad.

E musai mai întâi să aflu câte ceva despre istoria acestor locuri, dinainte și după venirea slovacilor în zonă, iar domnul profesor Kukucka îmi este ghid destoinic. Intru și mai abitir în povestea cu slovacii odată ce îi fac o vizită acasă doamnei Susana, o bătrână slovăciță ce-și mai poartă și acum cu bucurie, oriunde și oricând, straiele slovăcești.

Dar nu uit motivul principal pentru care am ajuns tocmai acum la Nădlac, iar pentru a intra deja în atmosfera de sărbătoare e de ajuns să o cunosc pe doamna Paula, în bucătăria personală transformată într-o adevărată făbricuță de turtă dulce. Aici miroase deja a Crăciun.

Imaginea: Iuliu Theer, Montajul: Silviu Mandravel

Slovacii din Nădlac sunt fie evanghelici, fie catolici, și fiecare își păstrează tradițiile așa cum le-a moștenit de la înaintași.

An de an, catolicii au parte de teatru popular în noaptea de Ajun, mai precis de două scenete interpretate de copii: Bethleem și Dorotha.

Iar evanghelicii se mândresc cu un repertoriu bogat de colinde, interpretate de cele câteva coruri organizate la biserică. Nu ratez repetițiile finale pentru marea sărbatoare și, deși nu înțeleg nimic din textele slovăcești, mă bucur de spiritul Crăciunului, același pentru noi toți, indiferent ce limbă vorbim.

Emisiunea “Drumuri aproape” este difuzată pe TVR Timişoara  duminică 22.12 la ora 20:30 (cu reluare luni 23.12 la ora 11.30) iar pe TVR 3 vineri 27.12 la ora 22:00.

(w882)

 

9:00 Cap de afiș (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba maghiară (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara