loader
Foto

"Drumuri aproape" la zimbrii de la Armeniș

Duminica asta, “Drumurile aproape” ne duc într-un sat tipic de Banat de munte, un sat de gugulani, căci așa li se spune localnicilor.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Gugulanii sunt oameni mândri, harnici și avuți, iar asta se vede, oriunde ai privi în jur. Casele păstrează, majoritatea, arhitectura tradițională, iar asta înseamnă aici că sunt impunătoare și dichisite, căci gugulanii sunt făloși nevoie mare…

Și au toate motivele, iar de-acum unul în plus: i-au primit la ei acasă, la Armeniș, pe zimbrii aduși din toate colțurile continentului, în cadrul programului Rewilding Europe.

Întâlnirea față în față cu zimbrii este motivul principal pentru care turiștii români și străini deopotrivă vin deja aici, într-o zonă de altminteri minunată, numai bună pentru călătorii. Munți de-o parte și de alta, natură în stare pură, aer tare și liniște. Nu e de mirare că ăsta a fost locul pe care l-au ales specialiștii de la World Wild Fund for Nature drept viitoarea casă a zimbrilor liberi.

Aducerea la Armeniș a turmei de zimbri face parte dintr-un amplu program de repopulare a unor zone de pe continent cu animale sălbatice, desfășurat de WWF în cooperare cu cei de la Rewilding Europe. Iar proiectul derulat în localitatea bănățeană este cel mai amplu de acest gen din Europa, în ceea ce privește specia Bison Bonasus.

Așa că prima zi a călătoriei este dedicată exclusiv întâlnirii cu aceste animale impunătoare, dar cu privire blândă și prietenoasă. Și dacă ajungi în zonă pentru motivul asta, cu siguranță că vei mai gasi și alte motive să mai stai un pic.

Dimineața următoare se arată cu lumină blândă și cu aromă de poame pârguite, condiții numai bune pentru o drumeție, împreună cu domnul primar, până la Sat Batrân, vechea vatră a Armenișului, cu câteva sute de ani în urmă. La fereală de agitația cotidiană, așezarea își duce viața după un alt orar, acela al mersului la câmp ori al ieșitului cu vacile la pășunat. Din tihna asta gustăm și noi din plin… Tihnă activă, ce-i drept, căci oamenii au mereu de lucru.

Meșteșugurile tradiționale se numără printre lucrurile cu care se fălesc nespus localnicii. Transmise din tată-n fiu, cu aplecare către migală și cu respect pentru cei ce se bucură de produsul finit.Un astfel de meștesug este tâmplăria, iar domnul Boștioca e maistor desăvârșit. Nu zăbovim aici cât să învățăm meserie, căci mai avem o vizită de făcut, ne asteaptă câteva milioane de albine, la o stupină, și nu ar fi frumos să întârziem. Iar aici, călătoria se încheie, delicios, cu degustarea unui fagure mustind de miere proaspătă.

Emisiunea “Drumuri aproape"  pe TVR3 duminică 11.01.2015 la ora 18:00.

 

 

4:00 Descoperă vestul

7:00 Izolați în România (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara