loader
Foto

Drumuri aproape la Valeapai

Pentru cine nu ştie, şi multă lume probabil că nu ştie, Valeapai este o localitate din judeţul Caraş-Severin, un sătuc uitat de lume, încremenit în timp şi prea lipsit de viaţă.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Sau, cel puţin aşa era până acum ceva vreme, când o familie de tineri orăşeni a hotărât să cumpere o căsuţă aici. Aşa a luat naştere proiectul numit “Căsuţa Trifan”, aşa a intrat şi Valeapai pe GPS-ul călătorilor.

Nicoleta şi Radu Trifan, oameni născuţi şi crescuţi “la asfalt”, şi-au dorit ca micuţii lor să aibă parte de o copilărie în toată regula, cu vizite la ţară şi toată bogăţia pe care acestea o aduc în viaţa unui copil.

Şi-au cumpărat la Valeapai o căsuţă veche de peste 150 de ani, tipică Banatului de Munte, şi aşa a început pentru ei o aventură pe care nici măcar nu o bănuiau la început. Şi-au dorit să facă totul singuri, cu mijloace şi materiale specifice locului, aducând anumite îmbunătăţiri şi confort, dar păstrând nealterată arhitectura şi farmecul unei astfel de construcţii.

Au avut, în multe momente, nevoie de ajutor, pentru că erau multe lucrurile la care nu se pricepeau, dar le-au venit în sprijin diverşi oameni sosiţi din diferite părţi ale lumii, care, în schimbul găzduirii, au dat din know-how-ul lor. Este şi asta o formă de turism, foarte dezvoltată în alte ţări, şi pe care soţii Trifan au implementat-o cu succes la Valeapai.

Aşa se face că au călcat pe străzile sătucului şi i-au gustat farmecul vizitatori din Germania, Statele Unite, Malaezia şi atâtea alte colţuri ale planetei. O experienţă inedită pentru ei, una la fel de neobişnuită şi plăcută pentru localnici, transformaţi ei înşişi în gazde primitoare.

Aşa se face că Valeapai, cu vechiul său conac şi cu biserica monument istoric, a devenit o destinaţie “must” şi pentru călătoriile pe Drumuri aproape, datorită proiectului Căsuţa Trifan. Am petrecut o zi plină împreună cu gazdele noastre şi cu Aun, venit tocmai din Malaezia, am văzut cum se recondiţionează un perete vechi, am făcut turul grădinii, am frământat pâine pe care am copt-o mai apoi în cuptorul din curte, şi mai ales am povestit mult despre cum s-a dezvoltat Căsuţa Trifan.

Un exemplu de bune practici chiar şi pentru vecinii familiei Trifan, care au hotărât să îşi recondiţioneze, la rându-le, casa. Un exemplu de abordare, atunci când vine vorba despre valoarea lucrurilor vechi, care merită să capete o nouă viaţă. Şi un exemplu de mentalitate în ceea ce priveşte implicarea socială, căci Radu, Nicoleta şi copiii lor nu mai sunt de mult nişte necunoscuţi ciudaţi care au cumpărat o casă aici, ci membri ai comunităţii, care se implică şi care pot reprezenta niste modele pentu cei din jur.

Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR Timișoara, sâmbătă 17 martie 2018, de la ora 17.00 (cu reluare duminica 18 martie, de la ora 11.30) iar pe TVR 3 duminică, de la ora 8.00 (cu reluare luni, de la ora 0.30).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.

Realizator: Diana Bogea, Imagine: Iuliu Theer, Montaj: Ilie Mandravel


 

14:30 Întâlniri esențiale

15:00 Regatul Sălbatic

 

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

Silvia Răileanu a început să cultive tomate la Biled acum 8 ani într-o seră modernă. Acum a extins-o, e o seră semiînchisă hitech care aduce cele ...

 

#tvrtimisoara