loader
Foto

Drumuri (relativ) aproape. La Chișinău

“Fii oaspetele nostru” este sloganul sub care Moldova îşi aşteaptă vizitatorii, iar de ajungi aici, să fii sigur că vei avea parte de o experienţă autentică şi memorabilă.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Periplul nostru prin Chişinău începe pe cel mai mare bulevard al oraşului, la Kilometrul 0. Iar după ce trecem pe sub Porţile Sfinte, e firesc să vizităm şi biserica ce se profilează maiestuos în imediata vecinătate, de fapt Catedrala cu hramul Naşterii Domnului, chiar hramul Chişinăului.

Amplasarea lăcaşului de cult a fost prevăzută chiar în primul plan urbanistic al oraşului, de la începutul secolului al XIX-lea, iar construcţia, începută în 1832, a fost ridicată în 4 ani.

Iar dacă tot am vizitat un monument istoric, simbol al credinţei moldovenilor, avem deîndată parte de întâlnirea cu simbolul naţional, nimeni altul decât Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Nu putem să nu dăm şi o raită prin cel mai vechi şi cel mai cunoscut parc al Chişinăului, care şi-a schimbat de-a lungul timpului denumirea, dar nu şi frumuseţea. Grădina Publică Ştefan cel Mare, Parcul Central, Grădina Alexandru ori Parcul Puşkin, locul e mai cu seamă celebru pentru Aleea Scriitorilor, pe care se odihnesc busturile unor mari maeştri ai peniţei, cu toţii români, cărora li se adaugă Puşkin, rezident, pentru o anume parte a vieţii, la Chişinău.

Sursă de inspiraţie pentru poeţi şi muzicieni, dar şi izvor de desfătare pentru ţarii vechii Rusii şi pentru capete încoronate din întreaga Europă or fi fost şi faimoasele vinuri moldoveneşti, din viţa crescută în pământul mănos ce a fost odinioară şi grânarul întinsei Uniuni Sovietice.

Un adevărat brand naţional, licoarea bahică e produsă, păstrată şi degustată în nenumărate pivniţe, crame şi galerii subterane de pe întreg întinsul ţării. Noi am ajuns în Ialoveni, în satul Puhoi, la o vinărie unde tradiţia face casă bună cu dotarea de ultimă generaţie. Şi care se mândreste cu deliciosul vin de gheaţă.

Experienţa degustării vinurilor este însoţită de cea culinară, la fel de plăcută, căci moldovenii gătesc bucate alese şi sunt neîntrecuţi în arta ospeţiei.

Dar Moldova nu este numai despre vin şi mâncăruri delicioase, şi asta avem să descoperim din plin în ziua următoare, când ajungem în zona Orheiul Vechi, un adevărat muzeu în aer liber, compus din monumente istorice şi peisaje excepţionale, situate pe fundul vechii Mări Sarmatice. “Orhei” înseamnă fortăreaţa, şi în alte vremuri locul era punct strategic, cucerit la un moment dat de Hoarda de Aur în trecerea sa pe aici.

Unul dintre cele mai frumoase aşezăminte monahale din câte mi-a fost dat să văd, Mănăstirea Curchi se mândreşte cu biserici frumoase, minunat decorate şi măiastru zugrăvite. Cea pe care o vizităm a fost construită după planurile bisericii Sfântul Andrei din Kiev, iar splendoarea ei a trăit şi vremuri grele, precum în vremea comunismului, când a fost transformată în depozit pentru spitalul de pshihiatrie în care se transformase complexul monahal.

Când mergi în Moldova, ca oriunde altundeva, trebuie să laşi la o parte orice fel de aşteptări ori prejudecăţi, şi vei avea parte astfel de o experienţă nu tradiţională, dar mai cu seamă autentică. Despre care vei mai povesti multă vreme de acum încolo.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 26.01.2019, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 27.01.2019, de la ora 08.00 la TVR 3

- duminică 27.01.2019, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 29.01.2019 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 29.01.2019 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 31.01.2019 de la ora 11.00 la TVR MOLDOVA

- vineri 1.02.2018, de la ora 2.00 la TVR MOLDOVA

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

(w882)

10:00 Minorităţi în limba germană (R)

(Reluare)

10:30 Magazin minorități (R)

(Reluare)
 

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

Silvia Răileanu a început să cultive tomate la Biled acum 8 ani într-o seră modernă. Acum a extins-o, e o seră semiînchisă hitech care aduce cele ...

 

#tvrtimisoara