loader
Foto

Ecotrophelia - O competiţie delicioasă

Tinerii s-au întrecut în cadrul concursului Ecotrophelia, organizat în acest an la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Halva ambalată în seminţe, desert cu lavandă şi afine, brânză cu bacterie de peşteră, fursecuri din fulgi de ovăz. Sunt doar câteva din cele 19 produse alimentare inovative realizate de studenţi din toată ţara.

Tinerii s-au întrecut în cadrul concursului Ecotrophelia, organizat în acest an la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Competiţia are scopul de a scoate ideile originale din laboratoarele de cercetare şi de a le valorifica pe piaţă.

Printre cei care s-au prezentat cu emoţii în faţa juriului se numără Raymond şi Dan, masteranzi la Timişoara. Pentru brânza lor, au recoltat bacteria tocmai din judeţul Cluj, dintr-o peştera din satul Baciu.

Raymond Szakal (masterand, Timişoara): Lucrează în simbioză, dând un gust dulceag, puțin înțepător, plăcut, caracteristic.

Dan Răican (masterand, Timişoara): Noi am încercat să culegem această bacterie, să facem brânza sub formă de pliculețe și să o maturăm în 3 săptămâni și nu în 6 săptămâni cum se întâmplă în peșteră.

Alina şi Nicoleta din Galaţi au încercat să convingă juriul cu un salam dietetic. Echipa a încheiat un parteneriat cu o firmă pentru că produsul inovativ să ajungă şi pe piaţă.

Alina Marina Chirilă (studentă, Galaţi): Are înlocuită grăsimea animală cu uleiuri de palmier și uleiuri extravirgine. Astfel conținutul de colesterol e scăzut.

Nicoleta Cioromila (studentă, Galaţi): Ne-am gândit să lărgim gama de produse și să aducem soluții celor care au o dietă strictă sau anumite probleme de sănătate.

Printre criteriile de evaluare s-au numărat originalitatea produselor, modul în care procesul lor de fabricaţie protejează mediul şi potenţialul comercial.

Cătălin Bilbie (preşedinte juriu): Nu în ultimul rând evaluăm gustul. La orice produs  alimentar de succes, gustul trebuie să fie în centrul dezvoltării produsului. Dacă produsul nu are gust bun nu o să-l consumăm.

Competiţia este găzduită în fiecare an de alt centru universitar şi s-a dezvoltat constant. Câştigătorul trofeului naţional participă la concursul european de profil. La ultima finală europeană au participat studenţi din 18 ţări.

Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


7:30 Actual Regional (R)

(Reluare)

9:00 Cap de afiș (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara