loader

Ecotrophelia - O competiţie delicioasă

Tinerii s-au întrecut în cadrul concursului Ecotrophelia, organizat în acest an la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Halva ambalată în seminţe, desert cu lavandă şi afine, brânză cu bacterie de peşteră, fursecuri din fulgi de ovăz. Sunt doar câteva din cele 19 produse alimentare inovative realizate de studenţi din toată ţara.

Tinerii s-au întrecut în cadrul concursului Ecotrophelia, organizat în acest an la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Competiţia are scopul de a scoate ideile originale din laboratoarele de cercetare şi de a le valorifica pe piaţă.

Printre cei care s-au prezentat cu emoţii în faţa juriului se numără Raymond şi Dan, masteranzi la Timişoara. Pentru brânza lor, au recoltat bacteria tocmai din judeţul Cluj, dintr-o peştera din satul Baciu.

Raymond Szakal (masterand, Timişoara): Lucrează în simbioză, dând un gust dulceag, puțin înțepător, plăcut, caracteristic.

Dan Răican (masterand, Timişoara): Noi am încercat să culegem această bacterie, să facem brânza sub formă de pliculețe și să o maturăm în 3 săptămâni și nu în 6 săptămâni cum se întâmplă în peșteră.

Alina şi Nicoleta din Galaţi au încercat să convingă juriul cu un salam dietetic. Echipa a încheiat un parteneriat cu o firmă pentru că produsul inovativ să ajungă şi pe piaţă.

Alina Marina Chirilă (studentă, Galaţi): Are înlocuită grăsimea animală cu uleiuri de palmier și uleiuri extravirgine. Astfel conținutul de colesterol e scăzut.

Nicoleta Cioromila (studentă, Galaţi): Ne-am gândit să lărgim gama de produse și să aducem soluții celor care au o dietă strictă sau anumite probleme de sănătate.

Printre criteriile de evaluare s-au numărat originalitatea produselor, modul în care procesul lor de fabricaţie protejează mediul şi potenţialul comercial.

Cătălin Bilbie (preşedinte juriu): Nu în ultimul rând evaluăm gustul. La orice produs  alimentar de succes, gustul trebuie să fie în centrul dezvoltării produsului. Dacă produsul nu are gust bun nu o să-l consumăm.

Competiţia este găzduită în fiecare an de alt centru universitar şi s-a dezvoltat constant. Câştigătorul trofeului naţional participă la concursul european de profil. La ultima finală europeană au participat studenţi din 18 ţări.

Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


3:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)

3:30 Minorităţi în limba sârbă (R)

(Reluare)
 
Volei, în direct la TVR Timișoara | VIDEO

Volei, în direct la TVR Timișoara | VIDEO

publicat: miercuri, 11 decembrie 2024

Pe 11 decembrie, de la ora 18:30, CSM Lugoj va înfrunta pe renumita echipă Olympiacos Pireu într-un meci ce promite a fi unul captivant și plin ...

Castelul de la Căpâlnaș: O oază de generozitate și cultură | VIDEO

Castelul de la Căpâlnaș, un edificiu emblematic al familiei Mocioni, reprezintă nu doar un exemplu de arhitectură, ci și un simbol al bunăstării ...

Sindromul genito-urinar de menopauza

Sindromul genito-urinar de menopauza

publicat: luni, 09 decembrie 2024

Luni, 9 decembrie, la ora 14:.30, vă invităm să urmăriți emisiunea „Tableta de Sănătate” pe TVRTimișoara, o platformă dedicată informării și ...

 

#tvrtimisoara