loader
Foto

Etnobotanicele sunt noua tentație a tinerilor și încă o îngrijorare pentru părinți

Etnobotanice - o denumire care ne duce cu gândul mai degrabă la suplimente naturiste pe bază de plante. Nimic mai fals! În spatele numelui realitatea se traduce prin otravă, substanţe chimice ce afectează sănatatea copiilor noştri.

 

Iren Alexoi
Veronica Mihoc
Tableta de sănătate

Lipsa de educaţie, supravegherea precară sau anturajul împing tinerii spre multe lucruri nebuneşti, care din păcate pot avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor. Categoria cea mai afectă sunt tinerii între 14-16 ani.

Ce sunt etnobotanicele ?

Sub numele de Spice Diamond, Spice Gold Spirit sunt amestecuri de plante uscate și substanţe chimice gen amfetamine, canabinoizi etc. Proporţia acestor substanţe diferă de la plic la plic, de aceea unii consumatori riscă să consume substanţe impure, amestecuri nocive sau riscă o supradoză.

Efectele pe termen scurt sunt: agitaţia, vorbirea rapidă, dilatarea pupilelor, insomnie, pierderea poftei de mâncare, euforie, tranzit accelerat, deshidratare.

Efectele pe termen lung: afectează sistemul nervos, pierderi de memorie, dependentă, deprivare de somn, grave modificări de comportament.

Din păcate, aceste substanțe nu au dozaj bine determinat sau compoziţia este schimbată la vânzare, astfel pot apărea efecte grave ale supradozajului: paranoia, halucinaţii, cedarea organelor în special rinichii, probleme cardio-vasculare și chiar moartea.

Mai multe aflați în interviul realizat la Tableta de sănătate, de la dr. Mihai Gafencu – medic pediatru.

Dragii mei, fiţi responsabili și nu trataţi cu usurinţa mirajul etnobotanicelor, aveţi grija de voi și de copii voştri pentru a nu pica în plasa traficanţilor. Dependenţa și consecinţele ei sunt greu de tratat iar pentru unii chiar imposibil.

Vă sfătuieşte cu drag, dr. Iren Alexoi, consilierul vostru în probleme de sănătate!

 

10:30 Magazin minorități (R)

(Reluare)

11:30 Satul meu (R)

(Reluare)
 

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

Silvia Răileanu a început să cultive tomate la Biled acum 8 ani într-o seră modernă. Acum a extins-o, e o seră semiînchisă hitech care aduce cele ...

 

#tvrtimisoara