loader
Foto

Etnobotanicele sunt noua tentație a tinerilor și încă o îngrijorare pentru părinți

Etnobotanice - o denumire care ne duce cu gândul mai degrabă la suplimente naturiste pe bază de plante. Nimic mai fals! În spatele numelui realitatea se traduce prin otravă, substanţe chimice ce afectează sănatatea copiilor noştri.

 

Iren Alexoi
Veronica Mihoc
Tableta de sănătate

Lipsa de educaţie, supravegherea precară sau anturajul împing tinerii spre multe lucruri nebuneşti, care din păcate pot avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor. Categoria cea mai afectă sunt tinerii între 14-16 ani.

Ce sunt etnobotanicele ?

Sub numele de Spice Diamond, Spice Gold Spirit sunt amestecuri de plante uscate și substanţe chimice gen amfetamine, canabinoizi etc. Proporţia acestor substanţe diferă de la plic la plic, de aceea unii consumatori riscă să consume substanţe impure, amestecuri nocive sau riscă o supradoză.

Efectele pe termen scurt sunt: agitaţia, vorbirea rapidă, dilatarea pupilelor, insomnie, pierderea poftei de mâncare, euforie, tranzit accelerat, deshidratare.

Efectele pe termen lung: afectează sistemul nervos, pierderi de memorie, dependentă, deprivare de somn, grave modificări de comportament.

Din păcate, aceste substanțe nu au dozaj bine determinat sau compoziţia este schimbată la vânzare, astfel pot apărea efecte grave ale supradozajului: paranoia, halucinaţii, cedarea organelor în special rinichii, probleme cardio-vasculare și chiar moartea.

Mai multe aflați în interviul realizat la Tableta de sănătate, de la dr. Mihai Gafencu – medic pediatru.

Dragii mei, fiţi responsabili și nu trataţi cu usurinţa mirajul etnobotanicelor, aveţi grija de voi și de copii voştri pentru a nu pica în plasa traficanţilor. Dependenţa și consecinţele ei sunt greu de tratat iar pentru unii chiar imposibil.

Vă sfătuieşte cu drag, dr. Iren Alexoi, consilierul vostru în probleme de sănătate!

 

12:00 Actual Regional (R)

(Reluare)

13:30 Drumuri aproape (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara