loader
Foto

Galerie foto

Europa față în față cu emigrația

Acceptarea de emigranți și integrarea acestora în societate sunt elemente de civilizație europeană. Fenomenul e vechi de sute de ani dar de fiecare data mai avem câte ceva de învățat.

 

Europa 360°

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Reportajele din această ediție a emisiunii sunt produse televiziunile publice din Bulgaria, Italia, Slovenia și Belgia.

În Bulgaria, mai ales în satele de la granița cu Turcia, au ajuns în 2014 circa o mie de copii refugiați din Siria împreună cu familiile lor. Dintre aceștia doar 35 de copii merg la școlile locale. Integrarea într-o viață normală a refugiaților este mult îngreunată de prejudecățile și intoleranța societății bulgare rurale.

Cartierul Tor Sapienza de la periferia Romei are 16000 de locuitori, din care mai puțin de jumătate sunt italieni. Locuitorii cartierului se simt abandonați de instituțiile publice, se plâng de lipsa serviciilor sociale și de lipsa siguranței. Pentru toate acestea dau vina pe imigranți iar recent s-a ajuns la adevărate scene de gherilă urbană.

În Slovenia există o populație de circa 10000 de romi care, la sute de ani după ce au ajuns pe continent, încă au de făcut față aceleiași marginalizări ca în toate celelalte părți ale Europei. Eforturile de integrare socială încep cu educația și există deja primele semne acetsea că ar putea fi încununate de succes.

În Belgia, unul din cinci muncitori sunt emigranți din alte țări ale Uniunii, majoritatea din Polonia. Pentru a se evita munca la negru, acum zece ani a fost introdus un sistem de vouchere pentru angajare temporară. Sistemul s-a dovedit a fi viabil iar acum și alte țări își propun să îl preia.

Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.

Emisiunea “Europa 360” este difuzată:(w235)

- duminică 29.03.2015, de la ora 19.30 pe TVR2 și pe TVR HD.

- duminică 29.03.2015 de la ora 21:00 pe TVR Timișoara.

- luni 30.03.2015 de la ora 12:30 pe TVR Timișoara.

- joi 2.04.2015 de la ora 0:30 pe TVR2

- sâmbătă 4.04.2015 de la ora 8:30 pe TVR2

14:30 Cap de afiș

15:30 Minorităţi în limba maghiară

 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara