loader
Foto

Expoziție de costume populare la Muzeul Banatului Montan din Reșița

O parte dintre piesele ce alcătuiesc una dintre cele mai mari colecţii private de costume populare din ţara noastră pot fi admirate la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Colecţia aparţine timişeanului Marius Matei care a reuşit, de-a lungul timpului, să adune peste 1.200 de ansambluri vestimentare complete din Banatul de pustă.

Marius Matei a crescut în casa bunicilor săi din localitatea timişeană Giroc. Pasiunea pentru portul popular vechi s-a născut odată cu conştientizarea faptului că, treptat, satul este înghiţit de marele oraş şi, o dată cu el, dispar şi toate lucrurile ţărăneşti de altădată.

Aşa a început să achiziţioneze costume populare bănăţene din judeţul Timiş şi a ajuns să alcătuiască o impresionantă colecţie.

De la acoperitoare de cap şi podoabe până la pieptare şi şube, nicio piesă care alcătuia portul bănăţenilor de altădată nu lipseşte din colecţia lui Marius Matei. O parte dintre acestea au fost expuse la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii mai.

Reporter: Diana Telescu. Imaginea: Vasile Neamțiu.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

10:00 Minorităţi în limba maghiară (R)

(Reluare)

10:30 Forum economic (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara