loader
Foto

Focar de boală, la școală, în județul Arad

O învăţătoare şi o educatoare au fost diagnosticate cu tuberculoză în stadiu avansat, dar au predat la clasă, în ultimele trei luni. Femeile nu ştiau că sunt bolnave.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Zeci de elevi din Arad au fost în pericol de a se îmbolnăvi de TBC, chiar din cauza dascălilor.

O învăţătoare şi o educatoare au fost diagnosticate cu tuberculoză în stadiu avansat, dar au predat la clasă, în ultimele trei luni. Femeile nu ştiau că sunt bolnave.

O hotărâre de guvern de acum zece ani interzice angajatorului să mai ceară radiografie pulmonară angajatului, fie el si cadru didactic. Măsura, menita sa previna iradierea populaţiei, îşi arată acum efectele.

Cele două dăscăliţe au mers în ultimele luni, zi de zi la şcoală, fără să ştie că sunt bolnave. Într-o colectivitate cu sute de elevi şi profesori, medicii s-au văzut nevoiţi să testeze zeci de persoane, de la colegi ai celor două cadre didactice, până la familii şi vecini.

Elevii au fost testati pentru TBC, iar o parte dintre ei ar trebui să urmeze şi un tratament profilactic. Testele au fost negative cu o singură exceptie. Jumătate din elevii uneia dintre învăţătoare au avut reacţii de piele la testul tuberculinic.

Discutăm despre aceste probleme cu Gheorghe Nini (medic primar Spitalul TBC Arad) și cu Dana Negru (director adjunct DSP Arad).

Cele două învăţătoare sunt internate în spital şi vor rămâne aici două luni. Urmează alte 4 luni de tratament şi abia dupa un an ar putea reveni la catedră.

În judeţul Arad sunt 300 de persoane diagnosticate cu TBC. Chiar dacă până anul trecut numarul îmbolnavirilor era în scădere, în ultimele luni medicii au înregistrat o creştere cu 5 la sută a cazurilor.

Reporter și Imagine: Vasile Obșitoși

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


9:00 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba germană (R)

(Reluare)
 

Duminica - 17 marie, ora de la ora 16:00 și 22:00, pe TVR Timișoara, a fost difuzată o ediție specială "Cântec și Poveste".

Felicia Stoian v-a invitat  la o nouă ediție live "Cântecul  de acasă" vineri, 15 martie, de la ora 16:00.

Trufandale de primăvară | VIDEO

Trufandale de primăvară | VIDEO

publicat: joi, 14 martie 2024

Primavara a sosit, chiar dacă vremea pare să fie destul de indecisă, iar tarabele din piețe s-au umplut de trufandale. Salată verde, spanac, ...

 

#tvrtimisoara