loader
Foto

Galerie foto

Fuga Nadiei Comăneci spre libertate la "Dincolo de granițe"

Nadia Comăneci, gimnasta de renume mondial, nu a plecat în SUA cu pașaport: ea a fugit peste graniță pe la Cenad, spre Ungaria, într-o noapte, cu două săptămâni înainte de Revoluție.

 

Brînduşa Armanca
Dincolo de granițe

În noaptea de 27/28 noiembrie 1989, Nadia Comaneci, gimnasta cunoscută în întreaga lume, fugea peste graniță împreună cu un mic grup de ”frontieriști”.

Se întâmpla în Banat, pe la Cenad, la frontiera cu Ungaria. În acea noapte grănicerii nu au patrulat, iar trecerea s-a făcut fără incidente. În Ungaria o aștepta biletul spre liberate către SUA.

Fuga Nadiei a dat o grea lovitură regimului Ceaușescu, confirmând că România era sub o dictatură care anulase toate libertățile și drepturile cetățenești.

După 20 de ani, redactorii emisiunii în limba română de la televiziunea regională din Seghedin, MTV-Szeged, au investigat cazul căutându-i pe cei care au sprijinit sau au cunoscut amănunte despre fuga Nadiei: un cioban-călăuză, o gazdă la care a poposit sportiva până la lăsarea întunericului, grăniceri.

Filmul a fost realizat de Tiberiu Boca, cu sprijinul Brîndușei Armanca. Documentarul este subtitrat alternativ în română și maghiară.

Filmul este difuzat de TVR Timișoara în premieră pentru România vineri 27.12 la ora 19.30, cu reluare sâmbătă 28.12 la ora 10.30, în cadrul emisiunii "Dincolo de granițe".

(w882)

 

23:30 Arhiva TVR Timișoara

0:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara