loader
Foto

"Gândește Verde!": Laleaua pestrita este un simbol al Luncii Pogănișului

Nu departe de Timişoara, la numai 27 de km, pe drumul asfaltat ce trece prin Moşnita Nouă, Sacoşu Turcesc şi duce la Berini, există o rezervaţie naturală de care foarte puţină lume ştie: Lunca Pogănișului.

 

Roxana Morun
Gândește Verde!

Şi mai puţină lume ştie că aici, primăvara, înfloreşte o plantă rară, monument al naturii: Laleaua pestriţă - Frittilaria meleagris.

Floarea a fost recunoscută de legislaţia românească drept "monument al naturii". Faptul că laleaua pestriţă a fost înscrisă ca specie protejată şi de Convenţia de la Berna, ar fi trebuit să-i asigure acesteia un viitor neproblematic.

Însă datorită frumuseţii ei a fost culeasa abuziv, astfel încât în Lunca Pogonisului este azi pe cale de dispariţie.

La dispariţia de pe hectare întregi a lalelei pestriţe au contribuit şi administrarea defectuoasă a pădurilor trecute în proprietate privată şi defrişările fără nici un control.

Emisiunea “Gândește Verde” este difuzată pe TVR Timişoara sâmbătă 31.05.2014, la ora 19.30, cu reluare duminică 1.06.2014 la ora 10.30.


19:00 Baschet feminin /Finala LNBF

21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara