loader
Foto

Graiul de la Macea: Un tezaur lingvistic în pericol | VIDEO

România, cu bogăția sa culturală diversă, este o țară în care fiecare zonă are propriul grai, care reflectă nu doar trăsăturile locale, ci și istoria și identitatea comunităților.

 

În această varietate fascinantă, graiul de la Macea, județul Arad, constituie un exemplu elocvent al influențelor istorice și lingvistice care au modelat modul de comunicare al locuitorilor săi.
.

.
În unele sate din România, dialectele pot deveni atât de distincte încât chiar și o conversație simplă între doi vorbitori nativi poate fi incomprehensibilă pentru cei din afară. Aceasta reprezintă o provocare majoră pentru menținerea patrimoniului cultural, mai ales în fața tentațiilor oferite de împrumuturile moderne și de uniformizarea generată de globalizare. Emisiunea „Cum ne-o fost vorba”, care își propune să reînvie și să conserve aceste identități unice, devine astfel un demers esențial.

Specificitatea graiului de la Macea se manifestă printr-o limbă molcomă, un accent ardelenesc distinct și o serie de arhaisme ce își au rădăcinile în perioada de stăpânire austro-ungară. Această combinație conferă graiului local o savoare aparte, ce merită să fie ascultată și studiată. Dan Liuț, prezentatorul emisiunii, și realizatoarea Mihoc Veronica, ne invită să ne reconectăm cu acest patrimoniu lingvistic rich și să ne asumăm responsabilitatea păstrării lui.

Emisiunea oferă un prilej nu doar de a asculta, ci și de a învăța despre tradițiile și specificitățile lingvistice ale graiului de la Macea. Participarea la astfel de inițiative reprezintă o contribuție personală la conservarea unui aspect fundamental al identității culturale românești, esențial pentru viitorul generațiilor viitoare.

15:30 Minorităţi

16:00 Cântecul de acasă

- direct
 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara