loader
Foto

Galerie foto

Haioș cu magiun de prune și stoarze cu nucă ori cu mac

Sarea în bucate trage la moara lui Motorca din Gurahonț, unde sucim aluat de stoarze și împăturăm foi de haioș cu magiun de prune din grădină.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

La Gurahonț în județul Arad am descoperit moara lui Motorca, mai veche de 120 de ani, cu roata pironită în zăpezi și morarița povestindu-ne cu durere în suflet despre vremurile de altădată, când căruțele și mașinile trăgeau cu sacii plini la poartă.

Astăzi, nimeni nu mai macină grâul. Mașina de pâine se plimbă prin sat pe la fiecare casă, iar moara mai e vizitată ca piesă de muzeu de studenți.

În bucătărie la morarița Mărioara, am scos făina bună și am pregătit aluaturile ca la Gurahonț: stoarze - un soi de cozonac umplut cu nucă ori cu mac sau cu rahat, unde foaia trebuie să fie la fel de groasă precum firul de umplutură și haioș cu magiun de prune făcut în casă - un dulce dintr-o foiță de aluat, fină ca pielea, care se împătură și se întinde de vreo trei ori și se umple după preferințe.

Mărioara împreună cu vărușana sa, Florica, ne spun rețetele împletite cu povești savuroase! Toate, la Sarea în bucate...

Emisiunea "Sarea în Bucate" se difuzează la TVR Timișoara sâmbătă 9.02.2019 de la ora 18.30 (cu reluare duminică 10.02.2019 de la ora 12.30 și marți 12.02.2019 de la ora 21.00).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

(w882)

0:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

(Reluare)

0:30 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara