loader
Foto

Galerie foto

Poveşti ţesute în jurul unor întâmplări și locuri, la „Istorii ascunse”

Pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în România. În ediția de miercuri, 9 martie, de la ora 22.30, pe TVR1, am vorbit despre Lipova și istoriile ascunse ale acestui mic oraș din vestul României. | VIDEO

 

Cristina Băican
Istorii ascunse

Fie că vorbim despre Banat, Transilvania, Moldova sau Dobrogea, toate provinciile istorice ale României contribuie la conturarea unui univers unic: un univers în care legendele, miturile sau întâmplările stranii sunt încă parte a unei memorii colective.

În noul sezon, emisiunea „Istorii ascunse” îşi propune să descopere poveştile ţesute în jurul unor întâmplări, locuri sau comunităţi, poveşti care înlesnesc accesul către o zonă originală, magică şi contradictorie în acelaşi timp.

Miercuri seară, de la 22.30, alături de Cristina Băican de la TVR Timişoara, pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România. În noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse”, difuzat de TVR 1 începând din 5 ianuarie, aflăm povestea vrăjitoarei din Ezeriş, descoperim Valea Mureșului Inferior cu ale sale conace și istorii care au schimbat destinul oamenilor din zonă, dar și secretele cetăţii Jdioara.

(w882)

Despre Valea Nădragului, devenită adevărat pol industrial încă de pe vremea Imperiului Habsburgic, despre istoria încă nedesluşită a Familiei Corvinilor, despre Lipova și istoriile ascunse ale acestui mic oraș din vestul României vom fi uimiţi să descifrăm secrete tot în episoadele noului sezon de reportaje, la TVR 1. Alte lucruri necunoscute despre Castelul Corvinilor şi istorii care s-au țesut de-a lungul timpului în zona localității Bocșa vor face de asemenea subiectul seriei difuzate de TVR 1 miercuri seară, de la 22.30.

„În cei peste 15 ani petrecuţi în televiziune am căutat, documentat și dat mai departe nenumărate istorii, concretizate în interviuri, portrete, reportaje sau filme documentare”, mărturiseşte Cristina Băican, realizatoarea seriei. Lucru valabil şi pentru noul sezon „Istorii ascunse”, difuzat de TVR 1 în perioada ianuarie-martie 2022.

Iată cum sunt programate episoadele seriei documentare „Istorii ascunse” la TVR 1:

Vrăjitoarea din Ezeriș - 5 ianuarie

În 2009, un document mai puțin obișnuit, aflat într-unul dintre fondurile Direcției Județene Timiș a Arhivelor Naționale apare în spațiul public. Este vorba despre procesul verbal al interogatoriilor referitoare la anchetarea unui caz de presupusă vrăjitorie. Procesul a avut loc în anul 1728, acuzata se numea Catherina Preda, avea 80 de ani și locuia la Ezeriș, localitate aflată azi în județul Caraș-Severin. Povestea ei o aflăm de la Cristina Băican, reporter TVR Timişoara.

Valea Mureșului Inferior – Conace și povești - 12 ianuarie

(w882)

Situată la interferența dintre regiunile istorice Banat și Crișana, pe culoarul Mureșului și la extremitățile sudice ale Munților Zarandului, comuna Conop are în componența sa cinci sate. De-a lungul secolelor, toate aceste localități au fost martore ale unor întâmplări care au schimbat destinul oamenilor din zonă. Conacele de la Odvoș și Conop, ruinele de la Chelmac și situl arheologic de la Conop sunt elemente ale unor istorii pline de savoarea epocilor trecute.

Jdioara – 19 ianuarie

(w882)

În perioada medievală, Jdioara se afla într-o regiune de graniță, o regiune care, veacuri la rând, a fost marcată de frământări politico-militare, iar cetatea de aici a avut un rol important în epocă. La finalul lui 2019, în zona Jdioarei începe să se contureze o nouă poveste. O poveste care s-a pierdut în secolele trecute, dar pe care o echipă de specialiști de la Muzeul Național al Banatului încearcă să o deslușească în cele mai mici detalii. Este vorba despre o așezare dacică ale cărei urme au fost descoperite pe unul dintre dealurile din apropierea satului.

Nădrag – 26 ianuarie

(w882)

Din momentul în care Banatul intră sub administrația habsburgică, austriecii intuiesc potențialul pe care îl aveau zone înalte ale regiunii. Astfel, aleg câteva locuri pe care le transformă în poli industriali. Printre acestea se numără și valea Nădragului, una dintre văile Munților Poiana Ruscă. În acest sens, în octombrie 1871 sunt puse bazele societății Industriei de Fier din Nădrag. De la acest moment încolo, în localitate încep să se contureze istorii interesante.

Hunedoara - Familia Hunedoreştilor – 2 februarie

Despre faptele și personalitatea lui Iancu de Hunedoara s-a scris mult, în special după moartea sa, în 1456. Cu fiecare nou document descoperit, Istoria se scrie și se rescrie sub ochii noștri, fapt care nu înseamnă că trecutul este relativ la modul absolut. Cert este că analiza familiei Hunedoreștilor este departe de a fi încheiată. Arhivele europene și chiar cele românești păstrează documente puțin studiate și care dezvăluie încrengăturile pe care această familie le-ar fi avut în spațiul românesc.

Hunedoara – Poveştile castelului – 9 februarie

S-ar putea crede că în secolul în care trăim, poveștile epocilor anterioare sunt cunoascute în detaliu, fie că ne referim la construcții impunătoare, fie la personalități care s-au aflat în centrul unor evenimente remarcabile. Însă, chiar și astăzi, cercetările istorice și arheologice scot la lumină elemente noi, care vin să completeze cronici vechi de sute de ani. În această situație se găsește și Castelul Corvinilor de la Hunedoara, acolo unde, în timpul celor mai recente restaurări, au fost descoperite elemente care aduc noi perspective asupra istoriilor scrise de-a lungul veacurilor în această cetate.

(w882)

Bocșa – Povestiri – 16 februarie

Legenda unei poveștii de iubire din vremea regilor, un furnal ce funcționa la mijlocul anilor 1700, coloniști din alte regiuni ale Europei, o stațiune balneo-climaterică și personalități cu destine interesante - acestea sunt doar câteva dintre elementele istoriilor care s-au țesut de-a lungul timpului în zona localității Bocșa.

Bocșa – Cetate – 23 februarie

Descoperim povestea cetății de la Buza Turcului, așa cum numeșc locuitorii Bocșei fortăreața ridicată în perioada medievală și care era deja funcțională în 1331. Livia Magina, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reșița, ne ajută să înțelegem cum era viața cotidiană într-o astfel de cetate.

Lipova – 9 martie

Cunoscută ca poarta Transilvaniei de pe cursul Mureșului inferior, în această așezare - în care au funcționat depozite importante de sare, o monetărie - a fost reședința unor figuri marcante ale epocilor trecute.  Este și locul în care s-a născut omul despre care legendele spun că s-ar fi autoproclamat țar și ar fi întemeiat ceea ce cunoaștem azi ca regiunea autonomă Voivodina din Serbia. Vorbim despre Lipova și despre istoriile ascunse ale acestui mic oraș din vestul României.

Șoimoș - 16 martie

Asemeni prezentului, când Șoimoșul este parte a orașului Lipova, și cu secole în urmă, cetatea era strâns legat de dezvoltarea așezării de pe malul Mureșului. Ruinele castelului de la Șoimoș sunt parte a imaginii generale pe care o avem asupra perioadei medievale; o perioadă definită de nesfârșitele lupte pentru putere, de expansiunea creștinismului sau de cruciadele sângeroase. O epocă pe care astăzi o conturăm în note romanțate, iar reprezentarea este încărcată cu personaje interesante: de la cavaleri și domnițe, până la regi și regine.

1:00 În prelungiri (R)

(Reluare)

2:30 Lumea de aproape (R)

(Reluare)
 
România și Bulgaria, în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 | VIDEO

De la 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria vor deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, conform deciziei luate recent de ...

„Zâna lebădă”- premieră la Teatrul Maghiar | VIDEO

Piesa „Zâna lebădă”, recent prezentată în premieră la Teatrul Maghiar, aduce în prim-plan aspirațiile universale ale omului de a atinge fericirea ...

Volei, în direct la TVR Timișoara | VIDEO

Volei, în direct la TVR Timișoara | VIDEO

publicat: miercuri, 11 decembrie 2024

Pe 11 decembrie, de la ora 18:30, CSM Lugoj va înfrunta pe renumita echipă Olympiacos Pireu într-un meci ce promite a fi unul captivant și plin ...

 

#tvrtimisoara