loader

Joaca de azi poate fi afacerea de mâine

Aşa arată drumul parcurs de mulţi elevi care au făcut practică în cadrul firmelor de exerciţiu. Acestea sunt întreprinderi simulate dar care desfaşoară activităţi similare unor firme veritabile.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

ABC-ul în afaceri învăţat la liceu a venit mănuşă unor tineri din Timişoara, care acum conduc o reprezentanţă germană. Culmea, domeniul de activitate este asemănător cu cel al firmei de exerciţiu în care şi-au făcut ucenicia.

Alexandru şi Petru au fost colegi de bancă la Colegiul Economic din Timişoara şi parteneri la o firmă de exerciţiu. Unul a urmat facultatea de economie, celălalt dreptul. De curând, au preluat conducerea unei companii germane. Spun că fără practica din liceu le-ar fi fost mai greu să se descurce în viaţa reală.

Alexandru Islai (director de dezvoltare companie): Acolo mă ocupam de partea de vânzări și acum tot pe bussiness development sunt. Și acum caut clienți pentru această firmă. Clienții din liceu erau mai usor de abordat. Acum e un pic mai greu.

Tinerii oameni de afaceri îi sfătuiesc pe actualii liceeni să fie serioşi şi atenţi la profesori.

Petru Blăjan (director general companie): Daca nu iau în serios vor pătimi după aceea. Că nu mai vine nimeni să-ți spună ce ai greșit. Vor veni oameni care dau sancțiuni, nu sfaturi.

Actualii liceeni de la colegiul economic par să ducă mai departe succesul absolvenţilor, deocamdată la nivel de practică. Tinerii s-au întors de curând de la Bucureşti, unde au luat locul întâi pe ţară pentru cel mai bun plan de afaceri.

Adelina Fometescu (elevă Colegiul Economic F.S. Nitti): Trebuie să te gândești cum ai fi în realitate făcându-ți reclamă la firmă. Am trecut peste emoții iar ele au fost constructive.

Alexandru Fărcălău (elev Colegiul Economic F.S. Nitti): De când am fost în școala generală m-am gândit să ajung la firmele de exercițiu pentru că am avut multe verișoare care au fost aici la școală și m-au îndemnat să vin aici.

Geta Boe (profesor coordonator, Colegiul Economic F.S. Nitti): Dorim să dobândească acele abilități și să formeze acele competențe care să-i ajute să se integreze pe piața muncii și de ce nu, să deschidă propria afacere.

În cadrul firmelor de exerciţiu elevii învaţă să comunice, să încheie tranzacţii şi să facă reclamă. Şi nu în ultimul rând au ocazia să călătorească în ţări străine în cadrul competiţiilor de specialitate.

Reporter: Gabriela Stoian. Imagine: Nicolae Zambori.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


9:00 Cap de afiș

10:00 Minorități

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara