loader
Foto

Kikinda: de la artă la călătorie, de la lut la mamut (partea a doua)

O dimineaţă cu soare călduţ de primăvară spre vară. Şi o plimbare pe una dintre cele mai frumoase străzi din Europa, conform unui top realizat de o revistă de arhitectură.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

O revistă din sute de alte reviste, un top din mii de topuri, cert e că strada asta nu-i ca oricare alta, şi odată ce te-ai plimbat prin umbra ei, n-o s-o uiţi vreodată. N-ai, de altfel, cum să uiţi târgul liniştit de provincie, odinioară parte din imperiu, azi, parte din Banatul sârbesc: Kikinda.

Călătoria noastră în orăşelul bănătean a început cu o zi în urmă, iar motivul principal, unul întemeiat. Anume un workshop de arte plastice, mai precis de terracotta, aflat în plină desfăşurare la Centrul Terra pentru Arte Frumoase şi Aplicate din Kikinda. Pentru că, da, orăşelul ăsta, liniştit la prima vedere, respiră o efervescenţă nemaipomenită în materie de cultură, iar Centrul Terra găzduieşte în vechea fabrică de ţiglă, de aproape 40 de ani, evenimente de ţinută, cu participanţi pe măsură, adică toată floarea cea vestită a artiştilor plastici specializaţi în terracotta din Europa şi de dincolo de graniţele ei.

Simpozionul anual cu oaspeţi de prestigiu este completat de diverse întâlniri şi workshop-uri dedicate celor care încă studiază, căci iniţiatorii proiectului şi-au propus să transforme locul într-o platformă didactică complexă destinată studenţilor de pe întregul continent.

În dimineaţa asta mă întorc la Atelierul Terra, unde studenţii îşi continuă treaba începută cu câteva zile în urmă, în locul ăsta minunat, care inspiră pur şi simplu.

Povestea asta cu terracotta e principalul motiv, dar nu singurul, pentru care ne găsim aici. Ei bine, Kikinda are un muzeu naţional, cel mai cunoscut muzeu din întreaga regiune şi prin urmare demn de titulatura asta pompoasă.

Un mamut a fost cel care l-a scos definitiv din anonimat şi a pus Kikinda pe harta turistică a zonei, pentru că totuşi cu un mamut nu te întâlneşti la tot pasul, darămite în curtea unui muzeu. Aici, afară, se găseşte copia lui, o reconstrucţie în mărime naturală a animalului uriaş ale cărui rămăşiţe au fost descoperite cu ceva timp în urmă la marginea oraşului, în straturile de argilă în care săpau utilajele fabricii de ţiglă, pentru a exploata materia primă. Originalul se găseşte în cea mai mare sală a muzeului, sub sticlă.

Mamutul şi celelalte exponate din muzeu sunt completate de încă o atracţie turistică, piesă de patrimoniu. Părăsim clădirea impunătoare a muzeului din Kikinda, nu la pas, ci pe două roţi, o facilitate pusă la dispoziţie turiştilor pentru a vizita oraşul, de altfel împânzit de biciclete, mijlocul de transport tradiţional al zonei. Undeva, la o răscruce de drumuri perfectă, unghi de 90, ca toate de altfel la Kikinda, găsim construcţia cu pricina: o moară pusă în mişcare, pe vremuri, cu ajutorul cailor.

Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR Timișoara, sâmbătă 26.05.2018, de la ora 17.00 (cu reluare duminica 27.05.2018, de la ora 11.30) iar pe TVR 3 duminică 27.05.2018, de la ora 8.00 (cu reluare luni 27.05.2018, de la ora 0.30).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.


1:00 Actual Regional (R)

(Reluare)

2:30 Drumuri aproape (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara