loader
Foto

Kikinda: de la artă la călătorie, de la lut la mamut (partea întâi)

Mulţi conaţionali de-ai noştri încercau în anii ’80 să ajungă aici, măcar cu permisul de mic trafic de frontieră. Iar Kikinda, ca întreaga Iugoslavie de atunci, reprezenta pentru noi Paradisul.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Dealtfel, aveam să aflu, Kikinda era, la vremea respectivă unul dintre cele mai importante şi mai dezvoltate oraşe iugoslave. Acum e, conform statisticilor, pe locul 30 în Serbia de astăzi. Un orăşel liniştit, lipsit de agitaţia tipic urbană, dar cu o viaţă culturală activă şi cu şanse considerabile de a se înscrie definitiv pe harta turistică a zonei.

Pentru că oamenii de aici au avut inspiraţia, poate îndrumaţi, poate din iniţiativă proprie, să transforme nişte lucruri ce erau sortite pieirii, în ceva funcţional pe termen lung şi, mai ales, fascinant. Centrul Terra pentru Arte Frumoase şi Aplicate.

Aleksandar Lipovan, ghidul nostru de astăzi, povesteşte cum a luat viaţă acest paradis al artiştilor plastici care modelează lutul, în vechea clădire dezafectată a fabricii de ţiglă.

Simpozionul anual care se desfăşoară aici din anii ’80 şi care adună elita artiştilor din întreaga Europă şi chiar de dincolo de graniţele ei, este completat de alte numeroase evenimente, cum e cel din cadrul proiectului transfrontalier “Inclusive Art”, realizat în parteneriat cu Institutul Intercultural din Timişoara. Astfel, copii din diverse categorii defavorizate au parte de workshop-uri cu artiştii şi de terapie prin artă.

Interiorul vechii fabrici este total opusul exteriorului. Dacă privită de afară, clădirea pare, într-o primă fază, părăsită, odată ce îi calci pragul te copleşeşte sentimentul că te afli într-un loc bun, pozitiv, care inspiră. Renovată acum câţiva ani, construcţia şi-a păstrat structura originală şi aspectul industrial, atât de căutat acum pentru spaţiile moderne în care ia viaţă arta.

Timp de o săptămână, vechea fabrică de ţiglă s-a umplut de spirit tânăr, graţie unui grup de studenţi de la Facultăţile de Arte din Novi-Sad şi Timişoara. Au fost şi îndrumători pentru micii viitori artişti care i-au vizitat, dar au avut răgazul să se concentreze şi asupra propriilor lucrări, inspiraţi de atmosfera specială pe care au găsit-o la Centrul Terra.

Muzeul Terra din Kikinda este şi el oprire obligatorie, odată ajuns în zonă, pentru orice iubitor de frumos. Impactul cu expoziţia e copleşitor când intri în imensa sală a muzeului, căci sunt aşezate acolo piese din terracotta de toate formele şi mărimile, mai vechi sau mai noi, forme concrete sau abstracte, care îţi pun mintea la contribuţie, ca să le pătrunzi tainele. O colecţie impresionantă, adunată cu grijă în timp şi oferită publicului larg într-un spaţiu muzeal minunat, inaugurat în decembrie 2017.

Kikinda însăşi e demnă de descoperit prin ochii călătorului, căci e un spaţiu care îndeamnă la momente de respiro şi de savurat, pur şi simplu, farmecul locului. Un orăşel de provincie cu biserici şi clădiri vechi, ce seamănă izbitor de mult cu atâtea alte orăşele de provincie din apropiere, fie din Ungaria, fie din România, căci întreaga zonă a fost, preţ de aproape un secol şi jumătate, parte din Imperiul Habsburgic. Nu lipsesc, ivite din iarbă ori postate în faţa unor clădiri importante, piese din terracotta, probabil tot parte din imensa colecţie pe care Kikinda o găzduieşte.

Kikinda mai are multe de povestit, dar e final de zi şi ne oprim aici. Mâine, cu poveştile sale, soseşte în curând. Aşa că ne vedem şi data viitoare pe Drumuri aproape, tot aici, la Kikinda!

Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR Timișoara, sâmbătă 19.05.2018, de la ora 17.00 (cu reluare duminica 20.05.2018, de la ora 11.30) iar pe TVR 3 duminică 20.05.2018, de la ora 8.00 (cu reluare luni 21.05.2018, de la ora 0.30).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.


4:00 Descoperă vestul

7:00 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara