Sănătatea în România este într-o continuă tranziție de peste 20 de ani. Medicii pleacă să profeseze în străinătate iar Universitatea de medicină pregătește tineri tot pentru emigrarea în țările în care condițiile de lucru și de salarizare sunt mai bune.
Calitatea actului medical depinde de medici, de personalul sanitar și de condițiile din spitale.
În România sănătatea a fost lăsată pe un plan secundar. Banii nu sunt suficienți, iar dotările spitalelor lasă mult de dorit. Condițiile in spitalele România sunt departe de a putea fi numite civilizate, iar personalul medical este tot mai puțin.
Mulți medici aleg să plece să lucreze în străinătate, unde salariile sunt chiar și de 10 ori mai mari decât cele din țară. Cei mai mulți sunt medicii tineri, care de cele mai multe ori nu se întorc acasă.
Cum va arăta sistemul medical din România în următorii ani, cine vor fi medicii care ne vor opera și ce se poate face pentru ca tinerii să aleagă să lucreze în sănătate în România, toate aceste teme le discutăm împreună cu prof. dr. Andrei Motoc (Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Timișoara), dr. Mihai Ionac (șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din Spitalul Judeţean Timişoara) și dr. Jaro Marsalic, directorul medical al Spitalului Județean Reșița.
Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara luni 13.01 la ora 19.00, cu reluare marți 14.01 la ora 10.00.