loader
Foto

Galerie foto

"Europa 360": Morile de la Rudăria sunt un răspuns al tradiției la globalizare

Europa unită participă la competiția globală dar încearcă prin cetățenii săi să își păstreze tradițiile.

 

Europa 360°

Reportajele din această ediție a emisiunii sunt produse de TVR Timișoara și de televiziunile publice din Bulgaria, Belgia și Polonia.

Morile de apă de la Rudăria fac parte de sute de ani din sufletul comunității din țara Almăjului și au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Dar o viitură care nu apare decât o dată la o sută de ani a distrus în septembrie 2014 o parte din mori și le-a scos din funcțiune pe celelalte. Localnicii s-au pus imediat pe treabă, fără să mai aștepte ajutor.

Urmăriți un reportaj de Diana Bogea, imaginea Marius Danci, realizat cu sprijinul fundatiei "Salvați Patrimoniul Timișoarei".

În sud estul Poloniei, localitatea Radomyśl este recunoscută pentru producția de cârnați după metode tradiționale. Noile norme europene cu privire la afumarea cărnii pun în pericol o întreagă mică industrie, locurile de muncă aferente dar și o îndelungată tradiție.

În Bulgaria, industria IT este printre puținele care sunt competitive pe piața globală, cu zeci de firme locale și internaționale care exportă soft. În reportajul care urmează vom afla cum a reușit una din aceste firme să dezvolte un joc care are 20 de milioane de utilizatori în Brazilia și Rusia.

În districtul Aubange, de la granița dintre Belgia și Luxemburg, 25% din locuitori sunt străini. În anii 50, italienii au venit să lucreze ca oțelari, apoi portughezii s-au stabilit aici în număr mare. În special pe strada Rodange din Athus, care este denumită de localnici strada globalizării.

Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.

(w235)

Emisiunea “Europa 360” este difuzată:

- duminică 18.01.2015, de la ora 19.30 pe TVR2 și pe TVR HD.

- duminică 18.01.2015 de la ora 21:00 pe TVR Timișoara.

- luni 19.01.2015 de la ora 4:30 pe TVR2

- luni 19.01.2015 de la ora 12:30 pe TVR Timișoara.

- sâmbătă 24.01.2015 de la ora 12:30 pe TVR2

(w882)

 

17:30 Arhiva TVR Timișoara

18:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

-direct (Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara