loader
Foto

La Glimboca, acasă la gugulanii din Caraş Severin

Glimboca este un sat cu o vechime serioasă, aşezarea fiind atestată documentar pe la 1370.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Iernile cu zăpezi ca altădată, atât de rare pe la noi, te trimit, din nu ştiu ce motiv, cu gândul la copilărie şi la vacanţele petrecute la bunici, la ţară. Cu focul arzând în sobă, cu aroma îmbietoare de mălai şi lapte fiert, şi cu un cântec popular ascultat în surdină, la difuzor.

Pentru amintirile astea şi pentru a crea unele noi, am poposit la Glimboca, acasă la gugulanii din Caraş Severin.

Cu un plan foarte bine pus la punct de Flavia Bistrean, gazda mea, e limpede că nu o să avem nicio clipă de răgaz, aşa încât ăsta e cam singurul moment când luăm la pas Glimboca, un sat cu o vechime serioasă, aşezarea fiind atestată documentar pe la 1370.

Tradiţiile locului au trecut şi ele proba timpului, păstrate cu grijă şi transmise mai departe. E motivul pentru care mergem mai întâi la Căminul Cultural, acolo unde se află în toiul repetiţiilor copiii de la Şcoala din Glimboca.

Tradiţie înseamnă, la Glimboca şi oriunde, şi gustul de odinioară, de la felurile de mâncare ale bunicilor şi până la pita frământată în casă şi pusă, aburindă, pe masă. Flavia îmi face cunoştinţă cu nişte doamne glimbocene care ştiu reţeta ca la carte.

Nu-i vreme de siestă, Flavia mă zoreşte către următorul punct de pe harta noastră glimboceană, anume pescăria de la marginea localităţii. Dar nu peştele este azi pentu noi centrul de interes, ci omul care a decorat, numai din lemn, întreg locul. Şi nu e vorba numai despre construcţie sau mobilier.

Nu puteam veni la Glimboca fără să studiem îndeaproape portul popular, pentru care localnicii au un adevărat cult. Aşa s-a întâmplat şi în cazul următoarei noastre gazde.

Finalul călătoriei e tot despre gustul de altădată, anume acela al coleşei şi al mălaiului copt, pe care trebuie să le încerce oricine calca pragul glimbocenilor.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 30.03.2019, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 31.03.2019, de la ora 08.00 la TVR 3

- duminică 31.03.2019, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 2.04.2019 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 2.04.2019 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 4.04.2019 de la ora 11.00 la TVR MOLDOVA

- vineri 5.04.2018, de la ora 2.00 la TVR MOLDOVA

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

4:00 Descoperă vestul

7:00 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara