loader

La Muzeul Satului din Timişoara vizitatorii văd pe viu cum se trăia în anii 1900

Proiectul Muzeul Viu, iniţiat în urmă cu doi ani din bani europeni este aproape gata şi va funcţiona de la sfârşitul lunii iunie.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Începând din această vară, la Muzeul Satului din Timişoara, vizitatorii vor avea ocazia de a vedea pe viu cum se trăia în anii 1900, în zona rurală a Banatului. 4 gospodării de etnii diferite aşteaptă să fie mobilate şi date în grijă familiilor care să locuiască în ele.

O casă de pescar ungur, locuinţa unui fierar neamţ, gospodăria unui crescător de animale român şi cea a unui ţesător sârb, acestea sunt obiectivele turistice care vor funcţiona din acestă vară la muzeul satului.

Clădirile sunt deja construite pe malul lacului din spatele zonei de expoziţie şi aşteaptă să fie mobilate corespunzător. Proiectul a depăşit deja termenul iniţial de predare.

Cea mai mare problemă a echipei care implementează proiectul a fost găsirea oamenilor potriviţi pentru cele 4 case. În principiu, personalul care va avea grijă de gospodării ar trebui să fie familii care să locuiască acolo, permanent sau cu ocazia unor evenimente.

Cele 8 persoane urmează să primească un salariu minim pe economie. Până în prezent, conducerea muzeului a angajat 3 persoane care corespund condiţiilor cerute de proiect.

Proiectul Muzeul Viu de la Muzeul Satului din Timişoara are acum o ultimă sansă: pentru că perioada iniţială de implementare a fost prelungită cu 6 luni, acesta este ultimul termen de predare iar banii europeni se pot pierde.

Valoarea totală a investiţiei în proiectul Muzeul Viu Timiş- Csongrad se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, atât pentru partea maghiară, cât şi pentru cea română. În Ungaria, gospodăriile tărăneşti funcţionează încă de luna trecută.

Reporter: Simona Ivașcu. Imaginea: Ion Vasile.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

4:00 Descoperă vestul

7:00 Europa 360

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara