loader
Foto

La Muzeul Satului din Timişoara vizitatorii văd pe viu cum se trăia în anii 1900

Proiectul Muzeul Viu, iniţiat în urmă cu doi ani din bani europeni este aproape gata şi va funcţiona de la sfârşitul lunii iunie.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Începând din această vară, la Muzeul Satului din Timişoara, vizitatorii vor avea ocazia de a vedea pe viu cum se trăia în anii 1900, în zona rurală a Banatului. 4 gospodării de etnii diferite aşteaptă să fie mobilate şi date în grijă familiilor care să locuiască în ele.

O casă de pescar ungur, locuinţa unui fierar neamţ, gospodăria unui crescător de animale român şi cea a unui ţesător sârb, acestea sunt obiectivele turistice care vor funcţiona din acestă vară la muzeul satului.

Clădirile sunt deja construite pe malul lacului din spatele zonei de expoziţie şi aşteaptă să fie mobilate corespunzător. Proiectul a depăşit deja termenul iniţial de predare.

Cea mai mare problemă a echipei care implementează proiectul a fost găsirea oamenilor potriviţi pentru cele 4 case. În principiu, personalul care va avea grijă de gospodării ar trebui să fie familii care să locuiască acolo, permanent sau cu ocazia unor evenimente.

Cele 8 persoane urmează să primească un salariu minim pe economie. Până în prezent, conducerea muzeului a angajat 3 persoane care corespund condiţiilor cerute de proiect.

Proiectul Muzeul Viu de la Muzeul Satului din Timişoara are acum o ultimă sansă: pentru că perioada iniţială de implementare a fost prelungită cu 6 luni, acesta este ultimul termen de predare iar banii europeni se pot pierde.

Valoarea totală a investiţiei în proiectul Muzeul Viu Timiş- Csongrad se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, atât pentru partea maghiară, cât şi pentru cea română. În Ungaria, gospodăriile tărăneşti funcţionează încă de luna trecută.

Reporter: Simona Ivașcu. Imaginea: Ion Vasile.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

3:30 Minorităţi în limba maghiară (R)

(Reluare)

4:00 Descoperă vestul

 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara