Vă e dor de prăjiturile străbunicii, dar străbunica nu mai este şi nu mai are cine sa le facă? V-aţi săturat de rucsacul de munte plin de conserve grele?
Pentru generaţiile viitoare problema s-ar putea rezolva. Cercetătorii de la Universitatea Politehnica din Timişoara studiază o modalitate de conservare, prin care alimentele devin mult mai uşoare, îşi păstrează proprietaţile şi se pot păstra până la 50 de ani. Şi asta în condiţii normale de temperatură.
Liofilizarea înseamnă uscare prin congelare. În cei 13 ani de când cercetătorii de la Facultatea de Mecanică studiază procesul, au testat zeci de alimente. Vor să vadă cum este influenţată calitatea produsului, de materialele din care sunt făcute echipamentele.
Prof. univ. dr. Dumitru Mnerie (cercetător): Materialele cum ar fi aluminiul sau aliajele cuprului, folosite de multe ori, am constatat că au influenţă negativă asupra alimentului. Avantajos e să se folosească materialele inoxidabile. Dar cele mai potrivite sunt materialele compozite.
Conf. dr. Gabriela Mnerie (cercetător): Exact cum se pregătesc acasă alimentele pentru mâncare, aşa le pregătim şi aici. Le spălăm, le curăţăm, le tăiem.
Cercetătorii spun că legumele se comportă cel mai bine la liofilizare, în timp ce vinul, de exemplu, are nevoie de pregătire specială prealabilă. Hrana astronautilor şi a alpiniştilor, prafurile de usturoi sau ceapa, sunt toate obţinute prin acest proces. Iar cămara viitorului, utilă în caz de cataclism, va conţine, tot alimente liofilizate.
Prof. univ. dr. Dumitru Ţucu (cercetător): Participarea la echipele interdisciplinare de cercetare presupune transportul probelor pe distanțe mari și care pot altera calitatea și atunci e nevoie de pregătire locală a unui preparat.
Alimentele conservate prin liofilizare revin la forma iniţială fără aparatură specială. Este nevoie doar de apă.
Gabriela Stoian (reporter TVR Timişoara): Ceapa pe care o am în furculiță are nici mai mult nici mai puțin de 6 ani. De mirosit miroase a ceapă, iar gustul este proaspăt.
Primii care au folosit o formă rudimentară a liofilizării au fost incaşii, care îşi conservau astfel cartofii. Tehnologia modernă a fost dezvoltată în al doilea război mondial. Procesul tehnologic se află încă în atenţia cercetătorilor din întreaga lume.
Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).