loader
Foto

Lăstun: mașina creată la ordin și ajunsă subiect de bancuri | VIDEO

În martie, anul 1980 s-a născut Lăstunul, automobilul de foarte mic litraj, creație sută la sută românească.

 

În martie, anul 1980 s-a născut Lăstunul, automobilul de foarte mic litraj, creație sută la sută românească. Tovarășul secretar general a ordonat realizarea unei mașini pe care să și-o permită toată populația României. Se impunea un consum mic, o caroserie ieftină și un preț record -17 mii de lei. Din rațiuni economice mașina era proiectată din jumătate de motor de Olcit, caroserie din tablă subțire și timonerie de trabant. Părinții Lăstunului cum au construit mașina. Aproape 15 ani, 5600 de oameni au muncit să producă Lăstunul.

Până la închiderea uzinei au fost vândute puțin peste 500 de automobile. După revoluția din anul 1989 nu s-a mai produs niciun autoturism, iar materialele, componentele și piesele rămase au fost vândute la bucată mulți ani după. Astăzi în locul marii întreprinderi nu mai funcționează nimic. Vechile hale sunt dezafectate. Mini-urile de Banat au peste 30 de ani de la fabricare și se aventurează cu greu în cursele prin oraș. Sunt mereu o atracție în trafic, stârnesc curiozitatea trecătorilor și fac obiectul celor mai reușite bancuri cu autoturisme.

Ruinele Epocii de Aur este o serie de reportaje despre renumite fabrici, uzine și întreprinderi din zona de Vest a României. Unele au fost luate cu japca de comuniști înainte sau după naționalizarea din 1948, altele au fost construite în perioada comunismului, așa numita Epocă de Aur. După 1989 au ajuns simple ruine care împânzesc orașele. Au dispărut deja cu totul sau le vedem dispărând sub ochii noștri pentru că industria modernă se mută în parcuri dedicate în afara orașului iar terenul de sub ele e prea valoros pentru a nu fi integrat în orașele moderne prin dezvoltări imobiliare. Documentarele prezintă poveștile de la A la Z ale fabricilor cunoscute, precum Comtim, Kandia, Ilsa sau Solventul. Seria cuprinde reportaje cu imagini exclusive de arhivă și interviuri cu foștii angajați.

1:00 Actual Regional (R)

(Reluare)

2:30 Selfie (R)

(Reluare)
 

Circulația periferică este esențială pentru menținerea sănătății sistemului circulator în ansamblu. Atunci când această circulație devine ...

Afumături la smoker: O experiență culinară unică | VIDEO

Afumături la smoker: O experiență culinară unică | VIDEO

publicat: duminică, 22 decembrie 2024

În inima viilor de la Dealul Dorului, la Silagiu, Gașpar Biro a reconfigurat tradițiile culinare, aducând o notă inedită gastronomiei din Timișoara.

"Sarea în bucate": Tăierea porcului | VIDEO

publicat: sâmbătă, 21 decembrie 2024

În perioada premergătoare Crăciunului, tradițiile locale își fac simțită prezența cu o intensitate aparte, iar tăierea porcului devine un moment ...

 

#tvrtimisoara