Meditaţiile pe bani europeni par să fi dat roade, cel puţin la Liceul Tehnologic “Sfântu Nicolae” din Deta.
Faţă de anul trecut, promovabilitatea la simularea bacalaureatului a crescut între 5 şi 30 la sută în funcţie de materie. Piatra de încercare rămâne însă matematica.
Şcoala a fost cuprinsă în proiectul european în primul semestru, iar acum continuă pregătirea după acelaşi model.
În primul semestru al anului şcolar au fost organizate meditaţii pe bani europeni, pentru bacalaureat, în 7 unităţi de învăţământ din judeţul Timiş.
La liceul din Deta au fost cuprinşi în proiect 100 de tineri. Aici, cel mai mare progres s-a înregistrat la limba română şi biologie. În plus elevii au beneficiat şi de consiliere.
Profesorii spun că faţă de pregatirea obişnuită, proiectul a presupus testări şi realizarea de statistici, pentru monitorizarea progresului. Materia care rămâne un semn de întrebare este matematica. Cu toate acestea dascălii afirmă că o parte din elevii care nu au reuşit la simulare pot fi ajutaţi să recupereze.
Ion Jinaru (director Liceul Tehnologic “Sfântu Nicolae”, Deta): Sunt cei care au luat note între 5 și 6 sau în jur de 4. Matematica ori o înveți ori n-o înveți și recuperarea într-un timp scurt se poate face la alte materii, dar la matematica foarte greu.
În cadrul proiectului profesorii au fost plătiţi. Unii spun că munca la meditaţii nu a fost grea. Mai complicat a fost însă ce a urmat după…
Cristina Vâlcea (profesoară de biologie): Munca cu elevul a fost foarte puțină față de munca pe care am avut-o de făcut după terminarea orelor prin realizarea unor documente. Documentele au fost foarte multe. Banii nu au corespuns cu munca pe care am avut-o de făcut. Pe lună s-au primit 320 de lei, bani în mână.
În prezent, proiectul european se derulează în 12 licee din judeţul Timiş.
Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi.
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).