Un meştesug de mare succes acum câteva decenii, cel al prelucrării metalelor preţioase, riscă să rămână fără profesionişti.
Este vorba de bijutierii formaţi altădată în şcolile profesionale. Ei îşi făceau ucenicia câţiva ani în cooperativele de profil.
Nu se mai întâmplă aşa, iar cele mai tinere generaţii de învăţăcei au fost date la începutul anilor ‘90. Acum cei care vor să deprindă tainele meseriei de aur au doar alternativa unor cursuri de câteva luni. Practică, mai deloc.
Înfiinţată în 1958, cea mai veche cooperativă prelucrătoare de bijuterii din vestul ţării şi formatoare de bijutieri la nivel naţional, primea forţe proaspete de la Şcoala profesională din Arad.
Cristina Chiu (președinte CA - cooperativa meșteșugărească): Veneau câte 20 sau 30 de ucenici în cadrul școlii și rămâneau 5-6…
Aici intre 1983 si 1989 lucrau aproape 200 de bijutieri, mai mulți chiar decât la București. Una dintre școlile care a dat bijutieri la nivel internațional, specialiști care au plecat în Germania și Ungaria.
În perioada de aur, se lucra intens pe toate cele 4 niveluri ale clădirii, iar unul era destinat exclusiv argintului. Acum, cei 30 de maeştri bijutieri care transforma metalul brut în operă de artă nu mai au cui să împărtăşească din experienţa dobândită.
Un bijutier ne declară: Sunt cel mai bătrân de aici. În 1967 am fost ucenic- calfă, am facut școala profesională la Arad. Din puțini am rămas tot mai puțini, am format 2-3 generații, unul din ei este dincolo.
Unitatea meşteşugărească aşteaptă apariţia unui cadru legal pentru a încadra noi generaţii de ucenici. Cooperativa ar putea alege dintre absolvenţii unor cursuri de specializare rapide. Însă învăţăceii ar trebui să facă practică plătită la locul de muncă, lucru greu de suportat de angajatori.
Cea mai veche şi cunoscută cooperativă meşteşugărească de prelucrare a metaleleor preţioase din vestul ţării are clienţi fideli. Sunt convinşi de unicitatea şi calitatea pieselor diferite de cele din sistemul de serie. În lunile iulie şi august, foarte mulţi străini vin să cumpere bijuterii făcute aici, după modele pe care şi le pot concepe singuri sau împreună cu maeştrii bijutieri.
Reporter: Dalida Groza. Imaginea: Daniel Vlăduță.
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).