loader
Foto

Galerie foto

Muzee "altfel" din Timişoara

Ce poţi face în Timişoara, într-o zi cu nori ameninţători care ar putea strica orice plan de petrecere a timpului liber? Ei, bine... poţi, de exemplu, să mergi la muzeu.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Şi nu, nu e vorba despre muzeele clasice, precum Muzeul de Artă sau Muzeul Banatului. Ci despre câteva muzee inedite, colecţii şi case particulare, ce ascund adevărate comori. Şi poveşti pe măsură.

Primul punct pe harta mea muzeală şi timişoreană: Muzeul Consumatorului Comunist, unde mă aşteaptă Ovidiu Mihăită, omul din spatele (şi din faţa) Teatrului Independent Aoleu, dar şi fondatorul muzeului în cauză. Unde, mea culpa, nu am fost până acum. Deşi e deschis în fiecare zi. Şi deschide poarta către o lume pe care unii n-au mai prins-o, alţii au trăit-o din plin.

De la telefonul cu disc, văzut în muzeu, şi până la smartphone-ul nostru cel de toate zilele a fost cale lungă, nu neapărat ca timp, câteva zeci de ani, ci ca boom tehnologic. Exact următorul meu punct pe hartă, anume o expoziţie, temporară deocamdată, organizată pentru a doua oară de către o companie de telecomunicaţii în cadrul Noptii Muzeelor de la Timişoara.

Ceasul de pe telefonul mobil îmi arată că e vremea să ajung la următorul punct de pe harta mea, anume un cabinet de optică. Nu pentru un consult, ci pentru adevăratele comori pe care Alfred Kosar le-a tot adunat acolo, de vreo 40 de ani de când are meseria asta. Dublat, evident, de pasiunea pentru ochelari. Mai ales cei vechi, cărora încearcă să le dăruiască o nouă viaţă.

O nouă viaţă capătă, cu fiecare eveniment pe care îl găzduieşte, şi următoarea mea destinaţie. Casa Triade, spaţiu cultural şi acasă pentru familia regretatului artist plastic Peter Jecza. Un muzeu casă, altfel decât o casă memorială, după cum îmi spune gazda mea, doamna Sorina Jecza. Mă bucur să îl găsesc acasă, unde are şi propria galerie, pe Andrei Jecza, tânărul cu educaţie desăvârşită la Londra şi cu sufletul profund legat de Timişoara, unde s-a întors să ducă mai departe povestea familiei. Finalul vizitei e în casa veche. Şi-n galeria veche, aceea găzduită în garajul de odinioară, dar care a găzduit, la rându-i, în ani, atâtea poveşti: expoziţii, piese de teatru, concerte, videoclipuri. Şi care mai spune, de ceva vreme, într-un colţ, şi povestea celui care i-a dat viaţă.

Trag linie şi adun. Ziua de azi dă cu plus. Un plus de emoţii de pus aşa, la păstrare. Să rămână şi pentru mai târziu. Aşa cum e mereu pe “Drumuri aproape”.

Emisiunea "Drumuri aproape" s-a difuzat astfel:

- sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 13:30, la TVR3

- sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 17:00, la TVR Timișoara

- sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 21:30, la TVR3

- duminică, 16.06.2019, de la ora 11.30, la TVR Timișoara

Emisiunea va fi transmisă și joi, 20.06.2019, de la ora 11.00, la TVR MOLDOVA.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.

(w882)

 

 

 

10:30 Forum economic (R)

(Reluare)

11:30 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara