loader
Foto

"Ora Regiunii": Premieră de teatru la Arad și tradițiile meseriașilor din Timișoara

La "Ora Regiunii" explorăm tradițiile meșteșugărești din Timișoara și aflăm ce ne propune Teatrul din Arad în luna ianuarie.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

Acum mai bine de 100 de ani în Timişoara erau 90 de ateliere de tâmplărie, 22 ateliere de produs instrumente muzicale, 38 de fierării, 12 bijuterii, 25 ateliere de tapiserie, 111 ateliere de croitorie, 74 de brutării, 92 de măcelării, 39 de unităţi producătoare de dulciuri, 8 fabrici de butoaie, 7 întreprinderi de morărit, etc. Într-un raport al Primăriei Timişoara din 6 martie 1935, organizaţia profesională Corporaţia meseriaşilor avea 2462 de membri, din care 358 erau români, 1083 erau germani, 506 maghiari, 352 evrei, 159 sârbi, etc.

„Meserii şi meseriaşi” este un volum al conf. univ.dr. Smaranda Vultur, realizat cu sprijinul Asociaţiei Culturale Kratima, care reuneşte mărturii ale unor timişoreni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, despre meseriaşii de altădată: constructori de instrumente muzicale, bijutieri, ceasornicari etc.

Invitați în studio sunt Conf. Univ. Dr. Smaranda Vultur- autoarea volumului „Meserii şi meseriaşi”, Camelia Mingasson- preşedinte al Asociaţiei Culturale Kratima și Lucian Oală- reparator de instrumente muzicale din alamă.

Vineri, 24 ianuarie 2014, ora 19,00, în sala mare a Teatrului “Ioan Slavici” din Arad, are loc premiera spectacolului DUSH(I) CU PRESHU, după Ion Băieşu. Spectacolul este o comedie muzicală iar muzica acestuia este compusă de, Cari Tibor, laureat în 2013 al premiului UNITER pentru muzică de teatru.

De asemenea, îl vom vedea pe Zoltan Lovas , într-un rol de compoziție, în travesti. Regia artistică a spectacolului este semnată de Nicolae Brânzeu, un regizor format în zona operei, dar care are puternice valenţe în ceea ce priveşte spectacolul muzical. Decorul poartă semnătura lui Onisim Colta, iar costumele sunt realizate de Indre Colta.

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara joi 16.01 la ora 20.30 (cu reluare vineri 17.01 la ora 11.30).

 

20:30 Lumea de aproape

21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara