loader
Foto

Orizonturi Sârbești: Bata Marianov scrie cum cioplește

Sculptează aspru, cu ascuţime şi simţ estetic rafinat, cu grija ca și scriitura să-i fie înmuiată în sudoarea sufletului încercat și călit.

 

Mimo Obradov
Minorități în limba sârbă

Bata Marianov nu a acceptat compromisul nici în copilărie, cînd a fost dat afară din școală pentru că tatăl lui a fost condamnat politic, nici în tinereţe, nici măcar atunci cînd ar fi putut face carieră de succes ca sculptor la Bucureşti, după ce a absolvit, în 1970, studiile de specialitate la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, aşa că e hotărît să nu-şi schimbe atitudinea nici acum, la 73 de ani.

După mai multe cărți în limba română, recent a scris primul volum în limba sîrbă: Coada dracului. Cu subtitlul Cartea înstrăinării, aceasta este a cincea verigă a lanțului de opt volume, intitulat Snopul nelegat.

Publicată la editura „Beli bagrem”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, cartea a fost lansată la Timişoara în prezenţa autorului şi a mai multor scriitori şi istorici sîrbi şi români.

Victor Neumann, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Stevan Bugarski, Milenko Lukin, Miodrag Milin, Borko Ilin au vorbit despre carte şi despre autor, despre viaţa lui cuprinsă între pagini.

Bata Marianov scrie cum cioplește. Sculptează aspru, cu ascuţime şi simţ estetic rafinat, cu grija ca și scriitura să-i fie înmuiată în sudoarea sufletului încercat și călit. Intenţia lui a fost ca firul roşu al poveştii să fie la fel de convingător, viu și dur cum este realitatea.

Cei care au vorbit despre creaţia lui Bata Marianov au apreciat faptul că autorul a reuşit să tragă o paralelă între vremurile copilăriei şi ale tinereţii cu timpul prezent.

Emisiunea "Orizonturi Sîrbești" se difuzează marţi 27.10.2015 la ora 12.10 pe TVR3 (cu reluare marţi 27.10.2015 la ora 23.30) iar pe TVR Timișoara miercuri 28.10.2015 ora 19.30 (cu reluare joi 29.10.2015 de la ora 11.00).

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Înregistrarea emisiunii poate fi vizionată ulterior difuzării la link-ul de la începutul paginii.

15:30 Minorităţi

16:00 Cântecul de acasă

- direct
 
Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

publicat: vineri, 29 martie 2024

Urmăriți  o ediție "Forum Economic" despre marketingul online, la TVR Timișoara.

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

 

#tvrtimisoara