loader
Foto

Pădurenii. De la salba cu cheiţe la oţelul din Tour Eiffel

Ţinutul Pădurenilor este un tărâm de basm unde s-au păstrat nealterate graiul, datinile și poveştile. Iar pădurenii sunt bucuroşi de oaspeţi, cărora să le istoriseasca despre viaţa lor de acum şi de odinioară.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Există locuri unde, chiar daca ai mai fost de atâtea ori, ai vrea să te întorci iar şi iar. Pentru că, oricât le-ai explora, mereu mai rămâne acel „ceva” care te cheamă înapoi.

Astfel este Ţinutul Pădurenilor, tărâm de basm unde s-au păstrat nealterate graiul, datinile și poveştile. Iar pădurenii sunt bucuroşi de oaspeţi, cărora să le istoriseasca despre viaţa lor de acum şi de odinioară.

Mai întâi am urcat dealuri şi-am coborât apoi în vale, ba chiar am trecut şi-o pădure, lucru musai de făcut dacă vrei să pătrunzi în Pădurenime. Aşa îi spun zonei locuitorii săi, aşa îi zice şi numele, căci sunt păduri de jur împrejur, cât vezi cu ochii. Şi sate răsfirate pe câte o vale ori agăţate pe vreo culme.

Tot aşa, pe-o culme de deal ne întâlnim şi cu primul ghid al zilei, Sergiu Ţenţ, de la care sperăm să aflăm măcar 1% din poveştile pe care le ştie despre Pădureni. Împreună cu el pătrundem în bezna tunelului lung de vreo 800 de metri, săpat în munte pentru prima cale ferată ardeleană, pe care trecea pufăind mocăniţa ce lega mina Retişoara de Uzinele de Fier de la Hunedoara.

Şi apoi vizităm vechiul furnal de la Govăjdia, o bijuterie arhitectonică şi industrială la vremea ei, care a pus zona pe harta siderurgiei europene încă la 1810, când s-a tras aici prima şarjă.

Înserarea ne găseşte la Lelese, doar câţiva kilometri mai încolo, unde câţiva localnici inimoşi, transformati ad-hoc în gazde, ne aşteaptă la şezătoarea organizată la fel de ad-hoc, la şcoală…

Gospodinele sătucului, gătite mândru ca de sărbătoare, cu hainele cele bune, cusute cu migală şi păstrate-n lada de zestre cu fir de busuioc, lucrează cu îndemânare, la fel cum lucrau odinioară, ele ori înaintaşele lor pădurence, la şezători. Aşa era în alte vremuri, despre care ne e drag să ne amintim şi acum.

A sosit şi vremea pentru cea mai frumoasă parte a şezătorii, de acum şi de odinioară, căci şezătoarea nu însemna numai lucru, ci şi voie bună. Iar voie bună nu există făr’ de cânt şi joc. Aşa că pădurenii se încing în horă, şi-apoi cu greu mai pot fi opriţi. Fac din orice bucurie mică o sărbătoare şi ne bucurăm şi noi de bucuria lor.

Şi mai rămânem în Ţinutul Pădurenilor, căci poveştile sunt departe de a fi fost depănate în întregime.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 10.11.2018, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 11.11.2018, de la ora 08.00 la TVR 3

- duminică 11.11.2018, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 13.11.2018 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 13.11.2018 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 15.11.2018 de la ora 11.00 la TVR Moldova

- vineri 16.11.2018, de la ora 2.00 la TVR Moldova.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.

 

 

16:00 Cântecul de acasă

- direct

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

publicat: vineri, 29 martie 2024

Urmăriți  o ediție "Forum Economic" despre marketingul online, la TVR Timișoara.

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

 

#tvrtimisoara