loader
Foto

Galerie foto

Pădurenii, ţinutul bisericilor şi al rugilor de lemn

Există locuri unde, chiar daca ai mai fost de atâtea ori, ai vrea să te întorci iar şi iar. Pentru că, oricât le-ai explora, mereu mai rămâne acel „ceva” care te cheamă înapoi.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Astfel este Ţinutul Pădurenilor, tărâm de basm unde s-au păstrat nealterate graiul, datinile și poveştile. Iar pădurenii sunt bucuroşi de oaspeţi, cărora să le istoriseasca despre viaţa lor de acum şi de odinioară.

Un ţinut vast şi bogat în poveşti, precum e cel al Pădurenilor, nu poate fi explorat într-o zi, aşa încât călătoria noastră acolo se prelungeşte firesc.

În dimineaţa zilei următoare avem răgazul şi tihna de a vedea partea spirituală a Ghelariului, odinioară important centru minier, aşezat pe hartă încă înainte de Hristos. Biserica Greco-Catolică şi Catedrala Pădurenilor străjuiesc nu numai localitatea, ci parca întreaga vale, aşa că era musai să fie pe harta călătoriei.

Cum e un „must” şi lacul Cinciş, dacă ajungi în zonă. Cu poveştile sale cu tot. O vizităm apoi acasă pe doamna Ileana Lucaciu, unul dintre oamenii care s-au încăpăţânat să păstreze cu orice sacrificiu tot ce are Pădurenimea mai de preţ: grai, cânt, port, obiceiuri.

Iar multe dintre obiceiuri sunt, fireşte, legate întru totul de credinţă, dovadă stau bisericile, multe din ele vechi, din lemn, precum cea de la Vălari, piesă de patrimoniu aflată în plină restaurare.(w500)

Sau, bunăoară, rugile, adică troiţele de lemn ce nu lipsesc de la nicio casă pădurenească. Pe ultimul meşter care dăltuieşte astfel de minunăţii îl găsim încă la treabă.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 17.11.2018, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 18.11.2018, de la ora 08.00 la TVR 3

- duminică 18.11.2018, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 20.11.2018 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 20.11.2018 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 22.11.2018 de la ora 11.00 la TVR Moldova

- vineri 23.11.2018, de la ora 2.00 la TVR Moldova.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.

 

 

 

22:00 Cântecul de acasă (R)

(Reluare)

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara