Liceul Teoretic „Iris” din Timişoara găzduieşte în această săptămână Concursul Naţional de Şah pentru Nevăzători şi Deficienţi de Vedere.
Cei mai buni şahişti de la şcolile speciale din ţară îşi măsoară forţele în sportul care dezvoltă nu doar gândirea, ci şi spiritul de competiţie şi fair-playul.
Krisztian a învățat șah chiar de la colegii de clasă. Spune că îi place foarte mult să joace, însă nu cu oricine. Adversarii slabi nu reprezinta o provocare, așa că îi preferă pe cei care îi dau de furcă.
Krisztian Kovacs (concurent): Stai să te gândești la mutări, ce vrea adversarul să facă, te gândești cum să-l contracarezi, e mai interesant, mai intens.
Cu o experiență de 10 ani într-ale șahului, Alin mărturisește ca sportul minții l-a ajutat să obțină rezultate bune la școală. Tânărul este în clasa a douăsprezecea și vrea să urmeze Facultatea de Management. Crede că șahul îi va fi de ajutor și aici, de vreme ce un bun economist trebuie să fie şi un bun strateg.
Alin Smău (concurent): La gândire mă ajută foarte mult, la anumite materii. În șah sunt anumite mutări, trebuie să calculezi și mi se pare că se bazează foarte mult pe matematică.
La concursurile de șah pentru nevăzători și deficienți de vedere tablele de joc sunt speciale. Pătratele negre sunt ceva mai înalte, iar piesele negre ascuțite la vârf.
Dănuţ Petnaise (Liceul Teoretic „Iris”): Competiția a fost înființată în urmă cu 41 de ani de un profesor nevăzător de la Cluj care a vrut sa demonstreze că și nevăzătorii și poate chiar mai mult ei, au competențe de a juca șah și de a dezvolta propria gândire.
Concursul Național de Șah organizat la Liceul Iris se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni, iar festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă.
Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Dan Radivoi.
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).