În Anul Centenar, România întreagă îşi îndreaptă atenţia căte Alba Iulia, locul unde s-a desăvârşit Unirea de la 1918. Este şi momentul să ne amintim cine au fost oamenii care şi-au pus toată energia şi averea în slujba idealului naţional.
Printre ei se remarcă figura lui Ştefan Cicio Pop, avocatul arădean a cărui casă a găzduit sediul Partidului Naţional Român şi unde s-au semnat documentele ce au consfinţit hotărârea de unire cu Ţara.
Manualele de istorie l-au trecut pe Ştefan Cicio Pop la „şi alţii”. Dar îi păstrează un loc aparte şi pentru totdeauna în inimă strănepoata sa, Elena Cădariu, alături de care călătorim pe firul memoriei la Păulis şi Conop, acolo unde ilustrul său străbun şi familia au locuit o bună parte din viaţă.
În ani, doamna Cădariu Bormioli a încercat să recupereze memoria familiei, reconstituind în minte, din frânturi, povestea vieţii unor generaţii. N-a fost uşor, căci multe lucruri nu le-a ştiut vreme îndelungată, acasă se vorbea în şoaptă sau nu se vorbea deloc despre venerabilii înaintaşi.
Urmaşii lui Ştefan Cicio-Pop au avut parte de acelaşi tratament precum întreaga elită românească din acele vremuri, care trebuia, credeau comuniştii, stârpită. Au fost arestaţi, au fost trimişi în domiciliu forţat, au fost urmăriţi, li s-a confiscat întreaga avere. Evident, şi locul care însemna “acasă”.
De aceea acum, fiecare vizită în România, măcar una pe an, întregeşte, piesă cu piesă, ca un puzzle, povestea. O poveste scrisă în mare parte, aici, la Păuliş. Iar povestea depănată de Elena Cădariu e completată cu informaţii inedite şi pertinente de Dan Codre, cu discursul fin al unui istoric bine documentat şi pasionat.
Cu regret, lăsăm în urmă Păulişul şi poveştile sale, dar călătoria noastra în spaţiu şi în timp e departe de a se încheia, căci o nouă oprire ne aşteaptă la Conop, tot pe Valea Muresşului, spre Deva. Fosta şcoală din sat, în fapt un alt “acasă” pentru gazda noastra. Aici, în conacul de la Conop, au locuit în ultima parte a vieţii străbunicii, Eugenia Macavei şi Ştefan Cicio-Pop. Iar străbunicul s-a stins din viaţă înainte ca Elena să se nască.
Fragmente din cărţi ori din ziarele vremii, fotografii, mărturisiri, toate acestea întregesc pentru Elena Cădariu Bormioli imaginea ilustrului străbunic. Nu l-a cunoscut niciodată, dar şi-l aminteşte altfel. Avea în camera ei, în copilărie, ascuns cu grijă în spatele dulapului, un portret. Era portretul lui Ştefan Cicio-Pop, despre care nu era voie să vorbeşti. Un secret de familie.
Astăzi, tabloul cu pricina se află la Muzeul Naţional. Despre Ştefan Cicio-Pop vorbim cu mândrie şi vom citi poate, mai multe, în viitor, şi în manualul de istorie. Iar cu strănepoata ne dăm întâlnire la Alba-Iulia, la 1 Decembrie. Străbunicul domniei sale ar fi mândru să o ştie acolo, împlinind o datorie faţă de familie şi faţă de România aceea mare…
Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:
- sâmbătă 12.05.2018, de la ora 17:00 la TVR Timișoara
- duminică 13.05.2018, de la ora 08.00 la TVR 3
- duminică 13.05.2018, de la ora 11.30 la TVR Timișoara
- marți 15.05.2018 de la ora 18.00 la TVR Internaţional
- marți 15.05.2018 de la ora 21.30 la TVR Timișoara
- joi 17.05.2018 de la ora 11.00 la TVR Moldova
- vineri 18.05.2018, de la ora 2.00 la TVR Moldova.
Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.
De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.