loader
Foto

80.000 de copii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare

Lipsa serviciului, salariile mici şi dorinţa de a oferi copiilor o viaţă mai bună sunt câteva din motivele invocate de cei care aleg să lucreze în străinătate.

 

Cosmin Jitariuc
Telejurnal Regional TVR Timișoara
Ediția de Vest

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Mulţi dintre micuţii rămaşi acasă sunt însă marcaţi pe viaţă de despărţirea de părinţi.

Doamna Niculina Breștian îşi creşte de mai bine de doi ani nepoţii aproape singură. Nora ei a plecat în străinătate, iar fiul, şofer, este mai mult în deplasare.

Asociaţia Salvaţi copiii vine în ajutorul tutorilor prin centrul de zi Creştem Impreună unde derulează un program de tip after school. Aici peste 40 de minori ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate au parte de consiliere psihologică, ajutor la lecţii şi nu în ultimul rând de o masă caldă.

Discutăm pe această temă cu Raluca Laza (coordonator proiect Creştem împreună Salvaţi Copiii) și Cristian Badi (psiholog Salvaţi Copiii).

Părinţii pleacă să muncească în străinătate în speranţa că vor câştiga mai mulţi bani pentru a le putea oferi copiiilor o viaţă mai bună. Preţul este însă foarte mare, spun specialiştii şi de multe ori viaţa micuţilor este dată peste cap.

Copiii ajung să îşi vadă părinţii o dată la câteva luni sau uneori la câţiva ani. Discuţiile telefonice sau prin intermediul reţelelor de socializare nu suplinesc prezenţa părinţilor lângă micuţi.

Şi nu de puţine ori familiile ajung să se destrame iar copiii se înstrăinează de părinţi.

La nivelul judeţului Timiş, aproape 5000 de copii au părinţii plecaţi la muncă peste hotare, aproximativ 1000 fiind în situaţia în care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, potrivit datelor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţa Educaţională.

Acest subiect va fi dezbătut pe larg și în emisiunea "Ediţia de vest", luni 30.03.2015 de la ora 17.00 pe TVR Timişoara şi TVR 3, cu reluare pe TVR3 și TVR Timișoara marţi 31.03.2015 la ora 00:30.

Reporter: Cosmin Jitariuc. Imaginea: Olimpiu Vuia.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

9:00 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba germană (R)

(Reluare)
 
Reducerea risipei alimentare | VIDEO

Reducerea risipei alimentare | VIDEO

publicat: marţi, 19 martie 2024

A fost promulgată legea privind reducerea risipei alimentare. Magazinele și supermarketurile vor fi obligate să vândă la preț redus alimentele ...

Duminica - 17 marie, ora de la ora 16:00 și 22:00, pe TVR Timișoara, a fost difuzată o ediție specială "Cântec și Poveste".

Felicia Stoian v-a invitat  la o nouă ediție live "Cântecul  de acasă" vineri, 15 martie, de la ora 16:00.

 

#tvrtimisoara