loader
Foto

Galerie foto

Pițărăi și baba Curcubăta, în Ajun de Crăciun la Teregova

În Ajunul Crăciunului, Sarea în bucate vă propune o ediție specială! După ani de zile, uica Mihai se întoarce la Teregova să remomereze locurile și obiceiurile copilăriei în Ajun de Crăciun.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

Ne gostim la casa preotesei Gabriela Bica și a preotului Simion Bica. Cu ajutorul lor suntem martori la obiceiuri de Crăciun pe care satul le mai simte astăzi în zi de sărbătoare, doar pentru că acești oameni extraordinari se dedică scoaterii la iveală și menținerii acestora chiar și în vremurile noastre, pradă importurilor de sărbători occidentale comerciale.

Pițărăii și obiceiul Babei Curcubăta erau în Teregova povești de spus la gura sobei de către străbunici. Dar cu eforturile profesorului de istorie, Gabriela Bica, astăzi copiii se strâng în cete de pițărăi și umblă prin tot satul de la prima oră a dimineții de Ajun, salvând Pământul prin strigătul lor vehement și sunetul bătăilor de boată.

La case sobele zbârnâie din zori, căci în Ajun se pregătesc mâncărurile și prăjiturile. Ne oprim în sat la doda Măria Drăgulescu care coace niște colaci grozavi pentru pițărăi și colindători, apoi trecem pe acasă pe la preoteasă pe care Uica Mihai o laudă că face niște sarmale cu gustul copilăriei sale.

Preotul Simion Bica ne cheamă la biserică să pregătim bradul. Sufletul sărbătorilor de iarnă rămâne la Teregova, Biserica. Aici, colindătorii corului Învierea se văd de dimineață pentru ultimele repetiții și o pornesc prin sat împărțiți în două partii să bată din poartă în poartă vestind Nașterea Domnului și nu venirea lui Moș Crăciun.

Tot de la preoteasa Gabriela Bica am aflat și de obiceiul babei Curcubăta, mult mai vechi decât Moș Crăciun. Aceasta era un soi de judecător care venea în Ajun la fetele mari pregătite de măritat, strânse la o casă într-o șezătoare.

Fiecare fată primea judecata babei în funcție de cât de mult sau de frumos a lucrat anul ăla și grea era pedeapsa pentru cele leneșe, căci Curcubăta era nemiloasă.

Astfel, mâinile nepricepute sau încete puteau ajunge direct în oala cu cărbuni încinși ai babei. Intrați și voi în atmosfera Ajunului lui uica Mihai prin Sarea în bucate, o ediție specială despre ce înseamnă tradiții la Teregova.

Emisiunea "Sarea în Bucate" se difuzează la TVR Timișoara luni 24.12.2018 de la ora 21.00 (cu reluare marți 25.12.2018 de la ora 13.00).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

(w882)

14:30 Cult@art

15:30 Minorităţi

 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara