loader
Foto

Galerie foto

Premiere la Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar din Timişoara

Săptămâna viitoare va fi una cu doua premiere la teatrele timişorene “Improvizaţia de la Versailles” la Teatrul Maghiar “Csiky Gergely”, în 28 februarie şi “Controversa de la Valladolid”, la Teatrul Naţional din Timişoara, în 4 martie.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

„Improvizaţia de la Versailles” este spectacolul pe care Teatrul Maghiar îl propune, la final de februarie, spectatorilor săi. Textul lui Jean Baptiste Poquelin ( Moliere) este punctul de plecare al acestui spectacol, pus în scena de către tânărul regizor Sardar Tagirovsky.

Călătorim prin amintirile şi visele unui artist mare, prin legendele şi documentele scrise despre el. Nu există un fir narativ linear, ne aflăm în mijlocul unei amintiri. Dar a cui? A lui Molière? A contemporanilor? A noastră?

Această călătorie imaginară este evocată, descoperită, împreună pe parcursul celor patru acte. Fiecare dintre ele este o lume. Fiecare anotimp, fiecare act este un spectacol. Patru spectacole contopite într-unul singur. Un circuit al dorinţelor umane şi artistice. De la moarte până la naştere, de la naştere până la moarte.

Ne vor povesti despre acestă montare scenografa Dobre Kóthay Judit şi regizorul Sardar Tagirovsky.

Dacă – istoric vorbind – dezbaterea din 1550 dintre misionarul Bartolome de las Casas şi filosoful Juan Gines de Sepulveda privind statutul amerindienilor din Lumea Noua, ramîne prima consemnare a unui dialog referitor la drepturile omului, este la fel de adevarat că istoria recentă demonstrează actualitatea acestui discurs, pe care autorul francez îl rezuma astfel: indienii sunt sau nu sunt oameni?

Diferenţa – de etnie, de culoare, de religie, de gen etc. – ca justificare a abuzului, a torturii, a exploatării este o temă recurentă care afectează nu doar indivizi, ci insăşi civilizaţia, noţiunea de umanitate.

Despre spectacolul pe care îl montează Radu Jude la Naţionalul timişorean vom discuta cu actorii Cătălin Ursu şi Alina Ilea. Codruţa Popov, consultant artistic la TNT, ne va spune cum se va desfăşura anul acesta Concursul Naţional de Dramaturgie.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timişoara, miercuri 22.02.2017 la ora 20.00, cu reluare joi 23.02.2017 la ora 11.30. Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ la http://www.tvrplus.ro/live-tvr-timisoara .

(w882)

7:30 Actual Regional (R)

(Reluare)

9:00 Piper pe limbă (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara