loader
Foto

Galerie foto

Pride week la Timisoara

Îşi spun comunitatea LGBTQ+ şi despre ei poţi să ai păreri diferite, poţi să-i deteşti, să-i apreciezi, poţi să-i respingi, poţi să-i accepţi sau chiar să îţi fie indiferenţi. Dar cu siguranţă nu poţi să îi ignori pentru că aceasti oameni există.

 

Cosmin Jitariuc
Reporter Special

La Timişoara timp de o săptămână s –a desfăşurat prima ediţie a festivalului Pride week, dedicat minorităţilor sexuale.

Manifestarea a cuprins vernisaje, lansări de carte, piese de teatru şi bineînţeles dezbateri pe temele şi problemele cu care această comunitate se confruntă.

Reporter: Cosmin Jitariuc, Imaginea: Marius Danci, Montajul: Constantin Buta

Homosexualitatea a existat din toate timpurile, în toate culturile şi civilizaţiile lumii. Nu este o invenţie a ultimilor ani.

La Timişoara, de sub culorile curcubeului, simbol al minorităţilor sexuale, a lipsit mult mediatizata paradă, prezentă la manifestările asemănătoare din Bucureşti şi alte oraşe din Europa. Organizatorii au decis să iasă în exterior, să se expună, sub alte modaltăţi.

LGBTQ+ este un acronim, vine din limba engleză şi fiecare literă reprezintă o altă subminoritate sexuală.

Coiming out sau out reprezintă de fapt recunoaşterea publică a unei anumite orientări sexuale. Cei care au trecut această etapă au ales să îşi spună poveştile public să încerce să se facă înţeleşi, dar cel mai important pentru ei acceptaţi de societate.

Multă vreme medicina a încadrat orientările sexuale altele decât cea heterosexuală la capitolul boli psihice. Lucrurile s –au schimbat însă în ultima perioadă, poate şi sub presiunile făcute de activiştii mişcărilor LGBTQ+ din întreag lume.

Cei mai mulţi membrii ai comunităţii LGBTQ+ vor să se integreze în societate dar preferă să se refugieze sub umbrela asociaţiilor care luptă pentru drepturile lor. Şi asta, spun ei,pentru că, în repetate rânduri au fost respinşi şi discriminaţi.

O categorie aparte a acestei comunităţi, transgenderi sau transexualii se confruntă şi cu probleme legale legate de actele de identitate.

Emisiunea "Reporter Special" se difuzează pe TVR Timișoara sâmbătă 15.06.2019 de la ora 19.00 (cu reluare duminică 16.06.2019 de la ora 13.00) iar pe TVR3 sâmbătă 22.06.2019 de la ora 17.00.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.

(w882)

 

 

16:00 Forum economic

- direct

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara