loader

Rețetă de varză murată și supă din cotoare de curechi cu slăninuță friptă

În această săptămână, echipa "Sarea în Bucate" a ajuns la Aurel Ștefănesc, un gospodar din Belinț care a început să cultive renumita varză în urmă cu vreo 6 ani.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate

Și, zice el, că din bogația pământului acesta binecuvântat și cu bunăvoința lui Dumnezeu, într-un an de zile scoate de pe un hectar și jumatate aproape 20 de tone de varză.

Importurile necontrolate din alte țări și lipsa de sprijin din partea statului român i-au descurajat pe mulți agricultori din Belinț să mai cultive varză, așa cum se făcea odată, de era renumită localitatea pentru calitatea și recordurile la hectar obținute la culturile de curechi.

Și cum cei 40 de bani primiți la vânzarea unui kg de varză, nu îi acoperă nici măcar investițiile pentru lucrările de peste an, ca să supraviețuiască pe piața de legume, Aurel Ștefănesc și-a făcut împreună cu familia o mică afacere cu murături.

Așa se face că Aurel are gospodaria plină cu butoaie de varză murată, despre care s-a auzit până în țări îndepartate. Ne-am convins că e așa, când 2 comercianți români se tocmeau cu negustorul să ducă în Danemarca varză murată de Aurel.

Și cu atâta varză împrejurul nostru, nu aveam cum să gătim altceva decât curechi. Așa că ne băgăm în bucătărie la plita încinsă cu tulei să dăm miros de mâncare bănățeană. Rețetele le aflați urmărind "Sarea în Bucate"!

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara vineri, 21.11.2014, de la ora 21:00, cu reluare sâmbătă 22.11.2014, de la ora 12:00, iar pe TVR3 sâmbătă 22.11.2014, la ora 15:00.


 

 

19:00 ACTUAL REGIONAL – direct

20:30 Sarea în bucate

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara