loader
Foto

Recitalul Joey DeFrancesco Trio la Festivalul de Jazz de la Gărâna 2014

Joey DeFrancesco, la cei 43 de ani ai săi de viaţă şi 27 de carieră muzicală, este considerat unul dintre cei mai buni organişti de jazz ai lumii. El a revigorat spre sfârşitul anilor ’80 orga Hammond B-3 ca instrument de jazz.

 

Roxana Morun
Cap de afiș

Ediţia din 18 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Născut în Springfield, Pennsylvania, este fiul unui alt organist de jazz, Papa John DeFrancesco, şi nepotul multi-instrumentalistului Joe DeFrancesco. Începe să cînte la pian de la 4 ani, dar schimbă repede instrumentul cu orga tatălui său. La 5 ani îşi însoţea deja tatăl la concerte, iar pe la 10 ani urcă pe scenă.

Studiile liceale le urmează la Philadelphia High School for the Creative and Performing Arts. Obţine în acei ani numeroase premii pentru interpretare şi o bursă prestigioasă de studiu. La 16 ani semnează un contract de exclusivitate cu Columbia Records, anul următor înregistrând primul său album, “All Of Me” (1989).

Un moment important în viaţa sa îl constituie întâlnirea cu Miles Davis, pe care-l impresionează pe când acesta juriza un concurs. Davis îl invită să se alăture timp de 6 luni trupei sale, pentru un turneu în Europa şi o sesiune de înregistrări. Influenţat de sunetul marca Miles Davis, DeFrancesco începe să cânte la trompetă, cam în acelaşi stil, aceasta fiind cel de-al doilea instrument ce-l va însoţi deseori în concerte.

Reputaţia de foarte bun organist îi creşte repede, virtuozitatea sa fiind remarcată şi apreciată în anii “90. La 22 de ani începe colaborarea cu John McLaughlin în trio-ul Free Spirits, alături de bateristul Dennis Chambers, şi, odată cu apariţia în 1994 pe “After the Rain” şi cu turneul prelungit pe 4 ani în care-l va însoţi pe Laughlin, intră într-o nouă zona a audienţei.

De-a lungul anilor, DeFrancesco va concerta alături de propriul trio pe marile scene de jazz ale lumii sau va participa la înregistrările unor mari muzicieni ca: Jimmy Smith (idolul şi mentorul său), Ray Charles, Bette Midler, David Sanborn, Arturo Sandoval, Frank Wess, Benny Golson, James Moody, Steve Gadd, Elvin Jones, Jimmy Cobb, George Benson, John Scofield, Joe Lovano. În 2004 va fi nominalizat la un premiu Grammy pentru “Falling In Love Again”, apoi în 2010 pentru “Never Can Say Goodbye”.

La Gărâna Jazz Festival din 2014, unde a cântat alături de Jeff Parker, chitară si George Fludas, tobe.

Emisiunea "Cap de Afiș" se difuzează pe TVR3 joi 18.12.2014 de la ora 18:00 iar pe TVR Timișoara duminică 21.12.2014 de la ora 17:00.

4:00 Descoperă vestul

7:00 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara