Din 1996, după numeroase proiecte folk, rock, teatrale sau avangardiste, Kimmo Pohjonen se va concentra şi asupra unui proiect solo, interpretând compoziţii originale la acordeonul său.
“În mâinile finlandezului Kimmo Pohjonen, acordeonul își abandonează rădăcinile folclorice și se transformă într-un cuptor dogorâtor din care erup sunete șamanice, animat de energii primare și dinamici orchestrale. Datorită amestecului virtuozității cu experimentarea din interpretarea sa, Pohjonen este comparat deseori cu Jimi Hendrix sau Laurie Anderson”, scrie revista britanică „The Wire”.
Din 1996, după numeroase proiecte folk, rock, teatrale sau avangardiste, Kimmo Pohjonen se va concentra şi asupra unui proiect solo, interpretând compoziţii originale la acordeonul său. Nu este un simplu acordeon însă, ci unul aranjat anume pentru a suna aşa cum îşi doreşte: un acordeon modificat şi conectat la dispozitive multimedia, prin care capătă multiple voci şi, cumva, multiple personalităţi.
Cântă la acordeon de la 5 ani, datorită tatălui său, şi, până pe la 15 ani, va participa la concerte de muzică populară în satul natal. Îşi dă seama că vrea să urmeze o carieră muzicală şi începe să studieze la început muzică clasică, în Helsinki.
Însă cum apare un departament de muzică folk la Academia Sibelius, va începe să studieze acolo şi world music, aprofundând diverse instrumente: bandoneon, harmonium, kalimba şi altele. Spre sfârşitul studiilor i se propune un concert solo. Confruntat cu ceea ce realizase până atunci, are revelaţia că acordeonul abandonat de ceva vreme ar putea fi răspunsul la ceea ce vrea să transmită.
Este hotărât să îi dea o voce unică, să scoată din el ceva nemaiauzit, indiferent dacă va fi pe placul cuiva sau nu. Este începutul aventurii lui împreună cu acest instrument, căruia îi va găsi sonorităţi dintre cele mai diverse, reinventându-l. În scurt timp interpretarea şi muzica sa vor fi considerate revoluţionare, surprinzând audienţa şi criticii prin originalitate. Show-rile sale folosesc sound şi light design şi sunt elementele cheie ale evenimentului, stimulând vizual şi auditiv publicul.
La Festivalul de Jazz de la Gărâna 2014 sound design-ul a fost semnat de Tuomas Norvio, iar light design-ul de Antti Kuivalainen.
Foto: Timea Laslavic
Emisiunea "Cap de Afiș" se difuzează pe TVR3, joi 12.02.2015, de la ora 18:00 iar pe TVR Timișoara duminică, 15.02.2015, de la ora 17:00.
UPDATE: Ediţia din 12.02.2015 de pe TVR3 este disponibilă pe TVR +.