loader
Foto

Recitalul Mircea Tiberian/ Chris Dahlgren/ John Betsch, Gărâna 2014

Cei trei muzicieni au cântat împreună, pentru prima dată, la Jazzy Spring in Bucharest, în 2006.

 

Roxana Morun
Cap de afiș

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

A doua întâlnire muzicală a fost un an mai târziu, în 2007, la Braşov, în cadrul Kronstadt Jazz Days. Albumul Ulysses, apărut la Open Art Records, în 2009, este urmarea acestui concert.

Stilul abordat se situează undeva între modernitate, experiment, tradiţionalism şi originalitate. Se simt şi influenţe main stream, afro-americane şi din muzica clasică europeană. Totul condimentat cu improvizaţie – domeniu în care cei trei muzicieni excelează!

Trioul a înregistrat albumul Both Sides of the River, apărut în Statele Unite, la casa de discuri Tiger Record. proiectul care a fost prezentat pe scena festivalului de la Gărâna .

Mircea Tiberian – poate cel mai cunoscut şi prolific pianist român actual, s-a născut la Cluj-Napoca, în 4 mai 1955. Debutează în 1974, în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu. Până în 1984, a lucrat în studiouri de înregistrări ca pianist şi aranjor. Din 1984 până în 1986, a fost coleader al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi; între 1986 şi 1989, al grupului „Opus 4“; din 1989 până în 1990 a fost conducător al trioului „Labirint“ şi, între 1991 şi 1992, al „Romanian All Stars“. În perioada 1990-1993 a fost membru al „Romanian Big Band“, iar în anul 1998, cofondator al Orchestrei Interzone Jazz. Activează şi ca pedagog – fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz şi pop din România la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost onorat de cinci ori cu Premiul pentru compoziţie de jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Chris Dahlgren s-a născut în New York, în 13 noiembrie 1961. A început să cânte la 6 ani, la violoncel. A studiat contrabasul cu mari nume ale jazzului mondial. După o perioadă extrem de fecundă pe scenele şi în cluburile newyorkeze, este solicitat să predea compoziţie şi ansamblu în cadrul Hoch Schulle fur Music “Hans Eisler” din Berlin. A fost cucerit de Europa şi de potenţialul ei muzical aşa că a hotărât să rămână în capitala Germaniei. În urmă cu câţiva ani a înregistrat cu Mircea Tiberian şi Maurice de Martin albumul Intelligence is All Around la Soft Records.

John Betsch s-a născut în Jacksonville, Florida. Începe să cânte la tobe la nouă ani, în orchestra şcolii. A studiat la Barklee College of Music şi la Universitatea Massachusetts-Amherst cu Max Roach şi Archie Shepp. În anul 1975, lansează albumul Earth Blossom – primit cu mare interes de melomani şi critică. Din 1985 locuieşte în Europa, unde devine membru permanent al celebrului quartet condus de Steve Lacy şi colaborează cu muzicieni de frunte ai muzicii afro-americane: Mal Golson, Don Byron şi Kirk Lightsey.

Foto: Timea Laslavic

Emisiunea "Cap de Afiș" s-a difuzat pe TVR3 joi 5.02.2015 de la ora 18:00.

19:00 Baschet feminin /Finala LNBF

21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara