loader
Foto

Galerie foto

Recitalul Pedro Negrescu Trio la Festivalul de Jazz de la Gărâna 2014

Pedro Negrescu s-a născut la Tecuci, în 25 aprilie 1969. A absolvit secţia de Regie de Operă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, apoi a urmat cursurile Academiei Hendel din Karlsruhe, Germania.

 

Roxana Morun
Cap de afiș

UPDATE: Ediția este disponibilă online, pe TVR+.

În 2008 a obţinut o bursă în Statele Unite, unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston.

Vorbind despre începuturile sale în lumea jazzului, Pedro Negrescu spune: “Deşi în primele clase de şcoală am studiat violoncelul, contrabasul este unul dintre primele instrumente pe care le-am văzut. Am şi acum un melc, un cap de contrabas, care a aparţinut bunicului meu. În liceu am cântat rock, pop, café-concért, lăutărie, muzică de petrecere, la nunţi, botezuri, înmormântări, defilări şi la jurăminte militare. În armată am făcut parte din fanfară; am luat parte la tot ce înseamnă secţiune muzicală. Contrabasul a venit în mod firesc în clipa în care am cântat în primul taraf.”

Este profesor, instrumentist, regizor muzical şi dirijor de muzică clasică. Ca muzician de jazz, a susţinut numeroase concerte şi a înregistrat trei albume proprii şi încă alte zeci ca sideman. Cântă la contrabas, violoncel, trompetă, corn, pian şi ghitară bass.

A debutat în formaţia saxofonistului Garbis Dedeian, în 1990, pe scena FestivaluluiInternaţional de la Sibiu. A colaborat, printre alţii, cu: Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Marius Popp, Dan Ionescu, Nicolas Simion,Romeo Cosma, Anca Parghel, Iancsi Körössy, Chico Freeman. A urcat pe scene din Polonia, Germania, Bulgaria, Grecia, Spania, Italia şi Statele Unite.

“Jazzul îmi place din multe motive: îmi place pentru că este o artă extraordinară, vie, este cea mai nouă şi cea mai frumoasă până la urmă din punct de vedere al creativităţii, al improvizaţiei, al trăirii spontane. Oferă libertate, dar şi încastrare într-o formă, şi mă refer la o anumită pulsaţie care durează la fel şi precis, dar în cadrul acesta, mai mult decât fix, se pot întâmpla nişte lucruri ieşite din comun. Sunt muzicieni care îţi creează sentimentul că nu există limite. Improvizaţia în muzică este un element care vine de la marii iniţiaţi şi nu este la îndemâna oricui.” (Pedro Negrescu).

Pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna a urcat alături de maghiarii Gábor Cseke, la pian şi de percuţionistul András Mohay.

Din nefericire, Andras Mohay (cel care a facut parte din componenţa grupurilor: Off Course - Erik Truffaz, Kaltenecker Trio, Csaba Czirják Quartet, Bacsó Kristóf 4, Toth Viktor Quartet, Tűzkő Csaba Septet, Váczi Daniel Trio şi Bolla Gábor.) şi-a pierdut viaţa, într-un accident de circulaţie, la scurt timp după recitalul de la Gărâna .

Foto: Timea Laslavic

Emisiunea "Cap de Afiș" s-a difuzat pe TVR3, joi 29.01.2015, de la ora 18:00. Pe TVR Timișoara se va difuza duminică, 1.02.2015, de la ora 17:00.

 

(w882)

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:30 Forum economic (R)

(Reluare)

11:30 Timișoara CCE (R)

(Reluare)
 
Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

Marketingul online - Strategii de promovare | VIDEO

publicat: vineri, 29 martie 2024

Urmăriți  o ediție "Forum Economic" despre marketingul online, la TVR Timișoara.

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

 

#tvrtimisoara