loader
Foto

Republica Banat la "România Centenară"

Istoricii Vasile Dudaș și Miodrag Milin ne povestesc cum s-a constituit Republica Banat și cine a fost președintele acesteia, avocatul Otto Roth.

 

România centenară

În zorii unirii din decembrie 1918 toată suflarea românească era frământată, însă la Timișoara evenimentele din octombrie acum 100 de ani, aveau sa depaseasca imaginatia și chiar ideile multor vizionari.

Este și astăzi, mai puțin cunoscut faptul că Banatul a avut autonomie la rang de stat. Se numea Republica Bănățeană și a supraviețuit preț de 4 luni cu capitala la Timișoara.(w500)

Cu o armata decimată și multe înfrângeri la activ, dupa cea de-a 2 a jumătate a anului regimul austro-ungar a intrat in disoluție. A urmat dezmembrarea imperiului la finalul primului război mondial, un context prielnic pentru afirmarea popoarelor îndelung dominate, dar acum scăpate de sub control. Totul a inceput în 6 octombrie când la Timișoara au demarat demonstrații pentru incheierea ostilităților militare. Manifestanții erau in majoritate tineri, distruși de pierderile suferite și rechizițile indurate.

Istoricii Vasile Dudaș și Miodrag Milin ne povestesc cum s-a constituit Republica în Banat și cine a fost președintele acesteia, avocatul Otto Roth.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 4 noiembrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 10 noiembrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 3 noiembrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.


17:30 Regatul Sălbatic

18:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

-direct (Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara