loader
Foto

Romania, patrie adoptiva!

România văzută prin ochii celor care au hotărât să se stabilescă aici, temporar sau definitiv. România ca patrie adoptivă.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

Jerome Mingasson are 38 de ani, e francez şi a ajuns în România datorita serviciului. La început nu credea că va rămâne. Dar cum socotela de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, nici ceea ce gândea la Paris nu s-a potrivit cu surprizele plăcute pe care i le-a făcut viaţa la Timişoara. S-a „potrivit” însă cu o româncă, iar acum e cetăţean român, şi şi-a întemeiat, la Timişoara, o familie.

Olesia Birlibescu e ucraineancă, are 35 de ani, a studiat franceza la Facultate şi asta a ajutat-o să-şi întâlnescă viitorul soţ, un român. Dragostea a facut-o, deci, să se mute în România. Acum , după 11 ani petrecuţi aici, are o famile minunată şi lucrează în cu totul alt domeniu decât şi-ar fi imaginat. A făcut şi voluntariat la Caritas, mai întâi la casa de primire a femeilor abuzate, apoi la azilul pentru oamenii fără adăpost. De ceva vreme devenit şi ea cetăţean român.

Andreas Samuelsson a venit în România ca voluntar. Originar din Goteborg, Suedia, Andreas s-a stabilit la Şiria, în judetul Arad, unde e implicat în viaţa comunităţilor de romi, pe care îi ajută să îşi recapete puterea de muncă, demnitatea şi controlul asupra propriei vieţi.

Despre ce înseamna România pentru cei trei înainte şi ce înseamnă ea acum, despre cât de mult s-au schimbat impresiile legate de ţara noastră şi despre oamenii ei, vom afla chiar de la Jerome Mingasson, Olesia Birlibescu şi Andreas Samuelsson.

Ne va însoţi muzical pe parcursul emisiunii Bogdan Racz, cu piese de pe noul album al trupei „Sonatic” , album intitulat „SUNT”.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timișoara, miercuri 26.11.2014 la ora 20.00 cu reluare joi 27.11.2014 la ora 11.30.

23:30 Arhiva TVR Timișoara

0:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara