loader
Foto

Ruinele Epocii de Aur: "Tricotaje 1 iunie" | VIDEO

Sfârșit de poveste pentru o fabrică de tradiție din Timișoara. La aproape 100 de ani de la înființare "Tricotaje 1 iunie" este scoasă la licitație.

 

7 milioane de euro este prețul stabilit de lichidator pentru imobilul de 3 hectare din buricul târgului. Clădirile sunt ruinate, dar încărcate de utilaje vechi, istoria industriei textile din România. Fabrică 1 iunie din Timișoara a fost atestată documentar în anul 1925. Pe atunci fabrică producea ciorapi pentru copii și avea 45 de muncitori.

După naționalizare în 1948 profilul fabricii a fost schimbat, la produsele care au și consacrat întreprinderea, haine pentru copii. În comunism erau la mare căutare pentru că aproape toată marfă mergea la export. 4800 de angajați avea Combinatul 1 iunie în anii 70, perioada de apogeu a fabricii. Ultimii angajați sunt încă aici, zeci de ani mai târziu, după o lungă procedura de insolvență.

Realizator - Ioana Achim Surugiu

Ruinele Epocii de Aur este o serie de reportaje despre renumite fabrici, uzine şi întreprinderi din zona de Vest a României. Unele au fost luate cu japca de comuniști înainte sau după naționalizarea din 1948, altele au fost construite în perioada comunismului, aşa numită Epocă de Aur. După 1989 au ajuns simple ruine care împânzesc oraşele. Au dispărut deja cu totul sau le vedem dispărând sub ochii noștri pentru că industria modernă se mută în parcuri dedicate în afară orașului iar terenul de sub ele e prea valoros pentru a nu fi integrat în orașele moderne prin dezvoltări imobiliare. Documentarele prezintă poveștile de la A la Z ale fabricilor cunoscute, precum Comtim, Kandia, Ilsa sau Solventul. Seria cuprinde reportaje cu imagini exclusive de arhivă și interviuri cu foştii angajați.

8:00 Drumuri aproape (R)

(Reluare)

8:30 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)
 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Serenade după șase ani de facultate | VIDEO

Serenade după șase ani de facultate | VIDEO

publicat: vineri, 10 mai 2024

Serenadele Studențești sunt un eveniment deosebit. Urmărim un mic concert realizat de către studenții anului VI de la Facultatea de Medicină și ...

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

publicat: joi, 09 mai 2024

Joi, 9 mai, de la ora 14:00, la TVR Timișoara, urmărim o emisiune dedicată actorului Marko Adžić.

 

#tvrtimisoara