Peste 150 de invenţii sunt prezente la Timişoara la prima ediţie a Salonului Internaţional de profil.
Scopul evenimentului este să trezească interesul investitorilor, să atragă tinerii spre activitatea de cercetare şi inovare, şi nu în ultimul rând, să aducă în faţa publicului inventatori de succes.
Medicament pentru albine, filtre de aer pentru maşini, dispozitiv de măsurat intensitatea aplauzelor, echipamente pentru protecţie electromagnetică, tot felul de biciclete.
Cele mai multe invenţii de la salon au fost deja prezentate la marile expoziţii naţionale şi internaţionale. Sunt câştigătoare de premii şi medalii. Acoperă diverse domenii: de la electronică, mecanică şi medicină, până la agricultură şi artă.
Aparatul care monitorizează în timp real celulele este una dintre invenţiile de la salon.
Ion Stan (participant): Printre efectele care pot fi urmărite sunt efectul produselor farmaceutice şi cosmetice asupra celulelor sau efectul radiţtiilor electromagnetice, telefon mobil asupra celulelor.
O altă invenţie: chitara care îşi schimbă forma.
Claudiu Petrean (participant): Sunt produse de mai multe tipuri de corp care pot fi uşor înlocuite datorită sistemului pe şină. De exemplu pot să am trei tipuri diferite. La fiecare concert am altă chitară.
Potrivit organizatorilor o invenţie poate costa de la câteva mii şi până la câteva milioane de euro, în funcţie de proiect. La care se adaugă cheltuielile de promovare, nici acelea mici.
Remi Rădulescu (preşedinte Societatea Inventatorilor din Banat): Eu am constatat că antreprenorii și investitorii noştri nu au nicio legătură cu aceste proiecte de inovare. Şi atunci trebuie să facem să se cunoască. Să vină cât mai mulţi oameni de afaceri, investitori şi să vadă 152 de idei şi să le pună în practică.
Corneliu Birtok-Băneasă (participant): Primul filtru l-am realizat în 2000 iar produsul a fost certificat de abia în 2012,într-adevăr trebuie să ai o doză de nebunie şi foarte multă perseverenţă să îţi îndeplineşti acest vis.
La salon participă invenţii din România, Ungaria, Serbia, Belarus, Republica Moldova şi Turcia. Sunt realizate de universităţi, instituţii de cercetare, firme şi persoane fizice. Evenimentul este organizat de Societatea Inventatorilor din Banat.
Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Olimpiu Vuia.
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).